Банките компенсират разходите си с нови такси

Юлиан Христов 06 декември 2012 в 16:03 5470 1

БНБ Снимка: Сергей Антонов
БНБ Снимка: Сергей Антонов

Банките компенсират разходите си като реализират сериозни приходи от такси.

Те успяват да покрият просрочията по заеми с приходите от лихви и такси въпреки ниския ръст на кредитите, показват данните за състоянието на банковата система на БНБ към края на октомври 2012 г.

Извършената допълнителна обезценка през месеца за 105 млн. лв. се покрива изцяло от нетния лихвен доход (218 млн. лв.) и нетните приходи от такси и комисиони (71 млн. лв.)

Към 31 октомври печалбата на банковия сектор възлиза на 561 млн. лв., или с 57 млн. лв. повече от септември.

Често клиентите на банките са принудени да плащат солидни суми за всякакви услуги, като за таксите те разбират на касата в момента на плащане.

Читатели на OFFNews сигнализираха, че с промени в тарифите си от този месец например Пощенска банка е въвела нова такса за превод на пари по сметки на банката – нещо, което до момента е било безплатно. За новата такса няма уведомления и клиентите разбират за нея в момента на превода, когато биват уведомени, че трябва да доплатят определена сума, която варира в зависимост от обема на паричния превод.

Изчисленията за миналата година показват, че средно по 2,37 млн. лв. дневно са прибирали банките в страната за такси и комисиони по техните услуги.

В началото на годината банките дадоха сериозен отпор на предложението на финансовия министър Симеон Дянков и неговия екип за регулация на и правила при таксите върху ипотечните кредити, които са сред най-високите такси при банките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!