КАТ-София успокои: Опашки няма да има

Бистра Величкова 09 ноември 2012 в 16:02 3411 1

Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.
Главен комисар Богдан Милчев. Снимка: Сергей Антонов.

Опашки пред гишетата в КАТ-София няма да има. Това увери днес на пресконференция началникът на КАТ-София главен инспектор Богдан Милчев. 

Днес той представи старта на нова платформа в сайта на МВР, която обслужва шофьорите, регистрирани в София. Платформата стартира, след като работа спря специално изграденият за това сайт i-kat.org, който беше поддържан от частна фирма след договор с КАТ. 

Милчев увери, че в дните, в които сайтът не е работил, не се е стигнало до образуването на опашки в КАТ.

„Преди се налагаше хората да си взимат един ден отпуска, за да могат да бъдат обслужени административно. Сега чрез сайта те могат да си запазят дата, час и номер и да бъдат обслужени без да чакат“, допълни Иво Писанов, заместник-началник на отдел „Пътна полиция“ на СДВР.

За момента сайтът предлага четири услуги за шофьорите, които се водят на отчет в София и са платили всички дължими суми и глоби към КАТ. Чрез сайта шофьорите ще могат да заявяват по електронен път искане за изготвяне на справка за неполучени наказателни постановления; ще могат да резервират час за подмяна на документи за автомобил или за получаване на готова шофьорска книжка. Шофьорите още ще могат да дават заявка за издаване на книжка. 

За момента не е възможно чрез сайта гражданите да проверяват общия брой точки в талона към шофьорската книжка. Това е едно от нещата, които се предвиждат да се направят за в бъдеще, каза Иво Писанов като допълни, че предстои сайтът да бъде надграждан.

В момента Комисията за защита на личните данни стартира проверка за това какво се случва със събраните лични данни на шофьорите в стария сайт. От комисията обясниха за OFFNews.bg, че към днешна дата, фирмата, която е стопанисвала сайта, не е подала заявление за спиране на работа. Когато има смяна на администратор на личните данни, както е в случая, комисията трябва да извърши поредица от проверки, за да се установи има ли възможности за злоупотреба с лични данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews