Касим Дал учреди нова партия

27 септември 2012 в 16:20 2047 1

Касим Дал. Снимка: БГНЕС
Касим Дал. Снимка: БГНЕС

Броени месеци преди парламентарните избори изгонените от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов учредяват нова партия. 

Тя ще носи името Народна партия  "Свобода и достойнство".

По време на представянето на партията Касим Дал обяви, че в нея ще могат да се включат всички хора, без значение от тяхната етническа или религиозна принадлежност.

Той допълни, че във формацията ще могат да участват хора, които досега не са могли да бъдат избирани.

"Това са хора, работили като пчелички по места, не са били спуснати от партийните централи и държат пулса на избирателите", допълни Дал.

Сред основните цели, които си поставя „Свобода и достойнство", са издигане на образованието и науката в най-висок обществен приоритет и общонационална цел, създаване на заетост и спиране на изтичането на работна сила и специалисти от страната.

В учредителната си декларация партията  настоява за ефективна реформа в здравеопазването и съдебната система, както и за провеждане на безкомпромисна политика за превенция и борба с корупцията.

„Ще работим на светло и няма да бягаме от неудобните въпроси", каза по-късно пред журналисти Касим Дал.

Той категорично заяви, че няма амбицията да става лидер на новата партия и предложи за председателския пост Корман Исмаилов.

Относно предстоящите парламентарни избори Дал обясни, че ще направят всичко възможно да се явят самостоятелно и да бъдат максимално организирани по време на вота.

„Не съм доволен от управлението на ГЕРБ, въпреки че има и добри неща, които са направили. Има обаче и такива, които не са направили и не може оправданието винаги да е кризата. Има определени области, в които, ако не се направят радикални промени, просто сме изпуснали влака", коментира още той.

Касим Дал коментира течащото в Пазарджик дело срещу имами, обвинени в изповядване на радикален ислям.

"Този фарс, който се случва в Пазарджик, се използва от политически сили. Има партии, които печелят от това противопоставяне и насаждане на страх. Това са ДПС, "АТАКА" и ВМРО", заяви той. 

Дал обясни, че винаги когато наближават избори, определени политически сили печелят дивиденти от подобно противопоставяне между хора от различни религии.

"За съжаление в нашата страна има хора, които хабер си нямат от религия, чели-недочели дават мнение и оценки за всичко, което се случва", каза още той.

"Не може да се противопоставят хора, които изповядват друга религия или се обличат по друг начин. Това, че човек се облича различно или има по-дълга брада, не го прави престъпник", категоричен бе Касим Дал. 

Бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал беше изключен от партията през февруари 2011 г. Той обвини лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган в изолация на партията. Основната критика на Дал тогава беше свързана и с агентурното минало на голяма част от ръководството на ДПС. Малко след това от партията беше изключен и Корман Исмаилов, който бе един от малкото, подкрепили отлъчения Дал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови