Кърлежите изпълзяха, бездомните кучета ги умножили

Вероника Шербанова 17 април 2012 в 16:32 3063 0

Кучетата са сред най-честите преносители на кърлежите. Снимка: superburg/sxc.hu
Кучетата са сред най-честите преносители на кърлежите. Снимка: superburg/sxc.hu

Бездомните кучета пренасят кърлежите от парковете и градинките и играят основна роля във формирането на огромния брой кърлежи в градовете. Това заяви за OFFNews.bg д-р Тодор Кантарджиев, консултант по микробиология към Националния център по заразни и паразитни болести.

„Те се срещат в цялата страна - навсякъде, където има необработени площи“, казва д-р Кантарджиев. Кърлежите са преносители на различни лаймска болест, ку-треска и купища други болести и зарази.

"Мерките, които се вземат в момента, са дезакаризация на тревните площи, косене на тревата. Вече не се обезпаразитяват задължително домашните животни, което е грешка. Ветеринарите извършваха процедурата два пъти годишно, но сега не се занимават с това“, каза д-р Кантарджиев.

Това е една от причините през 1993 г. да се появят някои заболявания, които бяха изчезнали за около 60 години, например марсилската треска. Тогава болестта беше пренесена от диви животни с помощта на необезпаразитени кози“, разказа той.

Химическите вещества, с които се третират тревните площи, са слабоопасни, увери специалистът. „За да навреди, трябва да бъде погълнат поне литър от препарата. Пък и количеството, с което се пръска, е малко, защото парите все не стигат. Разчита се хората да вземат сами мерки, за да не бъдат ухапани“, допълни той.

След като сме били сред природата, трябва да огледаме добре кожата и дрехите си, а особено голямо внимание трябва да обърнем на малките деца. Ако ще имаме достъп до тревни площи, е добре да сме с дълги ръкави и крачоли, с дълги чорапи. Така кърлежите няма да имат лесен достъп.

„При откриване на кърлеж, преди да са изминали 24 часа, рискът от заразяване е много малък. Затова той трябва да бъде отстранен незабавно, като се използва пинсета. Дърпа се нагоре, без да се върти, маже, гори и т.н., защото при неправилно премахване също може да настъпи заразяване“, обяснява д-р Кантарджиев.

Мястото трябва да се дезинфекцира със спирт или йод. Най-добре е процедурата да бъде извършена от квалифициран лекар, защото той знае точно как да постъпи, съветва микробиологът.

На много места в страната вече е факт ежегодното третиране на тревните площи с химически вещества, макар че според д-р Тодор Кантарджиев в момента са активни само студоустойчивите кърлежи, затова е добре повсеместното пръскане да се случи най-рано след няколко седмици.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов