Кънчо Стойчев: Плевнелиев е куха фигура и заплашва демокрацията

Елица Мартинова 29 август 2013 в 09:46 3261 13

Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС
Кънчо Стойчев. Снимка: БГНЕС

Президентът Плевнелиев е куха фигура. Този човек представлява най-голямата опасност за демократичния процес у нас.

Това заявява в интервю за „Монитор“ социологът Кънчо Стойчев.

Според експерта Росен Плевнелиев не изпълнява функцията си на обединител на нацията и това е прецедент в историята на президентската институция в България.

„За мен Плевнелиев престана да бъде президент. Държавен глава означава единство на нацията, а този човек си няма понятие от това“, коментира Стойчев.

По думите му Плевнелиев се е самозабравил в коментарите си, подценявайки факта, че депутатите в парламента са избрани с гласовете на много повече хора, отколкото са гласувалите за него на президентските избори. Според социолога е недопустимо държавният глава да дава морални оценки за политиците в страната.

"Да не се признава правото на всеки един кабинет да прави грешки, това е безумие. Още тук президентът прекрачи реалните си правомощия... Той си позволи да оттегля доверие от правителство на парламентарна република, което е нонсенс", смята социологът.

Стойчев е на мнение, че чрез изказванията си Плевнелиев се е превърнал от страна в политическия конфлит в пресечна точка на проблемите.

„Поведението му е напълно неадекватно, той изобщо не разбира каква е неговата роля. Вместо да се окаже медиатор в една сложна ситуация, той е полюс“, критикува експертът и допълва: "Затова не бих се учудил, ако първите избори, които ни предстоят, бъдат за нов президент. Този човек в момента представлява най-голямата опасност за демократичния процес у нас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!