Какво разказа Economist за най-бедния български град

Последна промяна на 05 април 2013 в 21:16 7987 13

Каолиново във фокуса на Economist
Каолиново във фокуса на Economist

Авторитетното списание „Икономист“ описа най-бедния български град. Според изданието това е Каолиново (област Шумен). "Икономист" публикува материала под заглавие  „Микрокосмос на тежкото положение в България“. OFFNews.bg публикува превод на репортажа:

Гледайки към новопостроената детска площадка с червени пързалки и зелени люлки, човек би се замислил за кой западноевропейски град става дума. В този момент обаче обръщаш глава и виждаш порутена сграда без прозорци, близо до главния площад. Бърз поглед по фасадата на сградата в съветски административен стил  ни кара да осъзнаем, че Каолиново може би е някъде в Източна Европа. 

Каолиново е българският град с най-високо ниво на безработица. Над 64% от работната ръка в града е без работа. Това е пет пъти повече от средното за страната.

България се нарежда между държавите с най-сериозни проблеми по отношение на безработицата в Европейския съюз (ЕС), откакто е започнала икономическата криза.

Близо 430 000 работни места са „изчезнали“ от 2008 г. насам. Повече от половината останали без работа живеят под прага на бедността. Заради бедността, безработицата и високите битови сметки през последните месеци България преживя най-големите национални протести от 16 години насам. Протестите сложиха край на дясно-центристкото управление на правителството на Бойко Борисов. Шест души се самозапалиха по време на демонстрациите. Четири от тях починаха.

Обратно в Каолиново. Димитрина, търговец на средна възраст, признава, че не разбира от политика. Тя посочва рафтовете в магазина си и казва: „Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат пари“. Няколко души, които работят по проекта, имат работа, казва тя, като има предвид двадесетината работника, които обновяват главния площад и детските площадки в града. Този проект е финансиран от ЕС.

Останалите 12 000 човека от общината, предимно етнически турци, са или без работа, или работят на тютюневите полета. Някои щастливци, казва Димитрина, имат работа в минните съоръжения за каолин, близо до района. Каолин всъщност е бял камък, който се използва в хартиената и порцелановата индустрия. Оттам произлиза и името на града – Каолин. „Преди фабриката наемаше 500 човека, сега не са повече от 20-30“, казва тя.

На стотина метра от нейния магазин Севдалин ни разказва подобна история. Възрастният мъж държи магазин „Всичко за 1 лев“ - евтино магазинче, което продава всичко: от козметика до църковни свещи, на цена, която рядко надвишава полoвин евро. Въпреки цените магазинът е празен.

„Колкото и да струва, когато нямаш никакви пари, ти просто не можеш да си купиш нищо“, казва Севдалин с тъжна усмивка на набръчканото си лице.

Шест години след присъединяването си към ЕС България продължава да е най-бедната страна членка. Средната заплата е 400 евро.

Според нов доклад на Европейската комисия, близо половината от населението е в риск от бедност или социално отпадане.

През февруари безработицата в България е нараснала с над 12%, което я прави най-високата от 2005 г. насам.

Загубата на половин милион работни места в последните 4 години е основната причина за стагнацията на доходите на домакинствата и нарасналия товар върху социалния бюджет, казва Георги Ангелов, икономист от института „Отворено общество“ в София.

Като изключим европейските фондове, близо половината от държавния бюджет е разпределен за социални разходи.

Кризата със заетостта засегна най-вече хората без образование и квалификация. Едва 15,5% от българите с основно образование имат работа. Това ни помага да си обясним високото ниво на безработица в Каолиново, където две трети от хората нямат дори средно образование.

„Аз може и да не съм учил в университет, но мога да броя парите, които съм спечелил днес“ , казва Севдалин. „Днес са нула“.

Магазините на Севдалин и Димитрина може да са празни, но има едно място в Каолиново, което е пълно с хора, най-вече млади мъже. Това е пунктът за залагания и тото.

Пиейки бира и гледайки футболни мачове, в понеделник следобед, повечето мъже са ангажирани в дискусии за следващия футболен шампионат. „Те са тук всеки ден“, казва Огнян, един от по-възрастните, който сипва кафе на бара. „Те нямат работа. Единственото, което правят, е да залагат“. Опитват ли се да си намерят работа? „Не, футболът предлага много по-добри шансове“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2013 в 12:06

Каолиново - класически пример за изкуствен "град", създаден с цел: да се изкопчи от добива, каквото може и после - айде чао!
Какво толкова пък може да се мъдрува, по тая тема, в множество райони по света има характерни градове - призраци, до един свързани с краткотраен бум и "златна треска", които отдавна са отминали.
Майтапа ства сериозен когато и днес някакви икономисти обясняват как ще потекат реки от мляко и мед, когато някоя велика компания отвън дойде, "разкрие" малко недобре заплатени работни места за добивници, и почне да изсмуква природните ресурси на безценица.
Накрая местните остават да дирят неволята в кафенето, и да се "оправят" с екологичните катастрофи.
До следващия път, на друго място.

07.04 2013 в 11:59

Отивай в Каолиново, тогава, да бачкаш в добива на полезни изкопаеми.

07.04 2013 в 09:15

На етническите турци,ми иде да им кажа:ограмотявайте се,вместо да висите в "тотото",...и да си
гласувате като овце,все за ...!
До Иво-прав си,момче,но за да се случи това развитие в Б-ия,трябва "българско правителство",което
поне,да не пречи!!!!!!!!!!!

07.04 2013 в 07:54

В ЗАЛА "АРМЕЕЦ" НА СПЯВКАТА НА МУТРИТЕ ТИ ДАВАТ БИЛЕТ И 50 ЛЕВА.ТЕ ТОВА Е ГЕРБ.ЮРУШ НА МАСЛИНИТЕ МУТРЕНСКИ.

06.04 2013 в 13:18

Ти изобщо имаш ли си някаква идея за какво говориш ? - или дрънкаш, колкото да кажеш нещо... ?

06.04 2013 в 13:01

хХххАХАХАХА земеделие, екотуризъм. Ей, дано не умрете от собствената си простотия, т.е. дано не умра покрай вас от вашата простотия. И какъв е този БВП от екотуризъм и земеделие О разнообразие. Трябва тежка промишленост, химическа промишленост, военна промишленост (търговия с оръжия), енгергетика - АЕЦ-и. Повечето от вас са толкова неграмотни, че и да им се иска няма какво да измислят. Продавайте сувенири, глу*аци.

06.04 2013 в 12:15

Отдавна ми писна Западът да се чуди и ахка колко бедно живеем. Статиите им са като за техен си Дисниленд, или някакъв Бигбрадър за бедни аборигени.
А до вчера тупаха Бащицата Буда по рамото за "строгата фискална политика". Изведнъж дори Кристинката Лагард промъкна изречение в свое изказване - че, видите ли, не били нужни пък толкоз строги икономии...
Членството ни в ЕС не донесе почти нищо положително за страната. Натаманените закони тук не се спазват. Възмездие няма. Икономика няма. Единствените пари, които отнякъде идват - помощите от ЕС, се крадат на поразия или се разхищават от некадърни чиновници.
Евро-демагогията с развитието на кризата, достига направо литуратурни висини.

06.04 2013 в 08:50

Не мога да разбера, що за журналист би написал тази статия. Какво му е чудно на безработицата като Каолиново е град създаден единствено за да се обслужва мината за каолин, при положение, че е създаден в периода ни когато всички щатове бяха прекомерно раздути. Тук мисля, че трябва да се обърне внимание на невъзможнноста на българското население да се адаптира, поради изградения преди години навик държавата да се грижи за нас всички да сме добре. Както и в Западна Европа, така и в Канада и САЩ е имало подобни случаи, закриване на мина или завод е нормално да доведе до обезлюдяване на населеното място, което го е обслужвало. Но типично по български, вместо да се променим нещо- смяна на местоживеенето, квалификацията и т.н. ние почваме да хленчим, че вече не е като преди, ето няма работа.... тежко е.... Подобни са и примерите когато закостенялата държавна администрация започне да ни обяснява колко им е тежко положението, а в същото това време никой не коментира, че никой не е накарал насила въпросните хора да се подпишат под трудовите си договори.

06.04 2013 в 02:03

Едно от нещата, които могат да бъдат сериозна опора и източник на стабилни приходи + ресурси от 1ва необходимост - Земеделие - там сме много силни и мога та се обзаложа, че, ще вземем дял на всеки един пазар и борса в Европа, ако произвеждаме това, което можем, НО качествено във възможно най-чист вид.
Другото е туризъм/еко-туризъм. Там също имаме големи шансове да дръпнем напред за ортицателно време.....
За тези 2те съм сигурен, че биха могли да ни изкарат от мизерията само за няколко години.
Но това САМО при условие, че парите, които влизат в държавата се управляват разумно и хората занимаващи се с това имат интерес то да се случва така. Единственото необходимо условие е да мислят с главите си, а не с джобовете .... това обаче как и кога точно ще се случи не е ясно.
...Току-що се замислих също, че ние имаме доста голям потенциал в математиката и физиката - постоянно печелим награди(ВЪПРЕКИ неханието на държавата) и всеки интелигентен човек би се сетил, че именно тези млади хора могат да донесат значителен технически напредък за страната (стига да имат причина да останат да живеят тук и НАЙ-важното да се реализират).

Сега, ако направим анализ на казаното в горните няколко реда ще се окаже, че имаме всичко необходимо да си решим икономическите проблеми, но явно има хора, които не желаят това да се случи.

06.04 2013 в 00:59

Случаят на Каолиново показва резултата от прекомерната зависимост към едно-единствено нещо (в случая една индустрия и фабрика като работодател)... идентично ще е в Козлодуй, ако АЕЦ-ът се затвори. Същото ще е и на морето, ако морето внезапно изчезне. Така че са нужни мерки за осигуряване на разнообразие и алтернативи... както и мерки срещу концентрацията на ресурси (вкл. пари) на едно място - защото тя води до липса на разнообразие с всички последствия. И разслоението на богати-бедни без средна класа е само едно от последствията.