Какво разказа Economist за най-бедния български град

Бистра Величкова 05 април 2013 в 21:16 8908 13

Каолиново във фокуса на Economist
Каолиново във фокуса на Economist

Авторитетното списание „Икономист“ описа най-бедния български град. Според изданието това е Каолиново (област Шумен). "Икономист" публикува материала под заглавие  „Микрокосмос на тежкото положение в България“. OFFNews.bg публикува превод на репортажа:

Гледайки към новопостроената детска площадка с червени пързалки и зелени люлки, човек би се замислил за кой западноевропейски град става дума. В този момент обаче обръщаш глава и виждаш порутена сграда без прозорци, близо до главния площад. Бърз поглед по фасадата на сградата в съветски административен стил  ни кара да осъзнаем, че Каолиново може би е някъде в Източна Европа. 

Каолиново е българският град с най-високо ниво на безработица. Над 64% от работната ръка в града е без работа. Това е пет пъти повече от средното за страната.

България се нарежда между държавите с най-сериозни проблеми по отношение на безработицата в Европейския съюз (ЕС), откакто е започнала икономическата криза.

Близо 430 000 работни места са „изчезнали“ от 2008 г. насам. Повече от половината останали без работа живеят под прага на бедността. Заради бедността, безработицата и високите битови сметки през последните месеци България преживя най-големите национални протести от 16 години насам. Протестите сложиха край на дясно-центристкото управление на правителството на Бойко Борисов. Шест души се самозапалиха по време на демонстрациите. Четири от тях починаха.

Обратно в Каолиново. Димитрина, търговец на средна възраст, признава, че не разбира от политика. Тя посочва рафтовете в магазина си и казва: „Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат пари“. Няколко души, които работят по проекта, имат работа, казва тя, като има предвид двадесетината работника, които обновяват главния площад и детските площадки в града. Този проект е финансиран от ЕС.

Останалите 12 000 човека от общината, предимно етнически турци, са или без работа, или работят на тютюневите полета. Някои щастливци, казва Димитрина, имат работа в минните съоръжения за каолин, близо до района. Каолин всъщност е бял камък, който се използва в хартиената и порцелановата индустрия. Оттам произлиза и името на града – Каолин. „Преди фабриката наемаше 500 човека, сега не са повече от 20-30“, казва тя.

На стотина метра от нейния магазин Севдалин ни разказва подобна история. Възрастният мъж държи магазин „Всичко за 1 лев“ - евтино магазинче, което продава всичко: от козметика до църковни свещи, на цена, която рядко надвишава полoвин евро. Въпреки цените магазинът е празен.

„Колкото и да струва, когато нямаш никакви пари, ти просто не можеш да си купиш нищо“, казва Севдалин с тъжна усмивка на набръчканото си лице.

Шест години след присъединяването си към ЕС България продължава да е най-бедната страна членка. Средната заплата е 400 евро.

Според нов доклад на Европейската комисия, близо половината от населението е в риск от бедност или социално отпадане.

През февруари безработицата в България е нараснала с над 12%, което я прави най-високата от 2005 г. насам.

Загубата на половин милион работни места в последните 4 години е основната причина за стагнацията на доходите на домакинствата и нарасналия товар върху социалния бюджет, казва Георги Ангелов, икономист от института „Отворено общество“ в София.

Като изключим европейските фондове, близо половината от държавния бюджет е разпределен за социални разходи.

Кризата със заетостта засегна най-вече хората без образование и квалификация. Едва 15,5% от българите с основно образование имат работа. Това ни помага да си обясним високото ниво на безработица в Каолиново, където две трети от хората нямат дори средно образование.

„Аз може и да не съм учил в университет, но мога да броя парите, които съм спечелил днес“ , казва Севдалин. „Днес са нула“.

Магазините на Севдалин и Димитрина може да са празни, но има едно място в Каолиново, което е пълно с хора, най-вече млади мъже. Това е пунктът за залагания и тото.

Пиейки бира и гледайки футболни мачове, в понеделник следобед, повечето мъже са ангажирани в дискусии за следващия футболен шампионат. „Те са тук всеки ден“, казва Огнян, един от по-възрастните, който сипва кафе на бара. „Те нямат работа. Единственото, което правят, е да залагат“. Опитват ли се да си намерят работа? „Не, футболът предлага много по-добри шансове“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!