Нови стряскащи цифри - безработицата стигна 19,2%

29 март 2013 в 08:19 3132 8

Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС
Божидар Данев, председател на БСК. Снимка: БГНЕС

Нова и стряскаща статистика за нивото на безработицата у нас обяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в сутрешния блок на Нова телевизия.

В момента реалната безработица е 19,2 процента, това са обезкуражените в намиране на нова работа и регистрираните в Бюрата по труда, обясни Данев

Изключително висок е процентът на безработните млади хора - 44,3 на сто.  Липсата на заетост сред младите българи се е покачила с цели 20,4% от 2008 до 2012 г., цитира още данни на Националния статистически институт Божидар Данев. Безработицата за всички възрастови групи е скочила с 9,3% за последните 4 години.

Минималната работна заплата у нас в края на следващия правителствен мандат трябва да стане 300 евро, посочи на свой ред преподавателят от Университета за национално и световно стопанство проф. Боян Дуранкев. Според него статистиката показва, че докато народът е обеднявал, бизнесът "доста се е напечелил" и е забравил за заплати и инвестиции.

Божидар Данев посочи още, че през последните 4 години в икономиката на страната са влети освен парите от данъци допълнително 4 млрд. лева от фискалния резерв и 4,2 милиарда заемни средства.

От България масово се изнася национален доход от корпорациите. Целият висок доход се изнася навън, посочи Данев и даде пример с ЕРП-тата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!