Йовчев към протеста: Излъчете лидери и ще ви изслушаме

Юлиан Христов 09 август 2013 в 10:03 3276 50

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че е готов на всякаква форма на диалог с протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски, но смята, че трябва да бъдат излъчени представители на протеста.

В студиото на БНТ той заяви, че няма как да се водят разговори с няколко хиляди души поотделно и за това протестът трябва да излъчи хора, които да се срещнат с премиера и да разговарят. Йовчев каза, че е готов да се включи в публичен дебат с протестиращи, но само когато те излъчат легитимни представители. 

"Надявам се наистина да дойдат хора, които да бъдат разпознати като хора, които протестират. В момента не може да се общува с тях, защото те не са се заявили", каза Йовчев и поясни: "По-скоро ще ги слушаме." Вътрешният министър обясни, че посланието, което правителството трябва да отправи е, че всяка една промяна изисква набелязване на стъпки. "Да падне правителството пък ще видим не е решение", каза вицепремиерът. По думите му непремерена оставка на правителството ще хвърли страната в много по-сериозна криза. Той обясни, че трябва да има план за излизане от сегашното положение и за този план трябва да има широка политическа подкрепа. 

Вицепремиерът заяви, че независимо от това дали протестите ще продължат или ще спрат, под повърхността продължава "нещо да клокочи" и ако не вземат решения "ще започне възпалителен процес." Затова трябва да бъдат взети мерки иначе ще има негативни за обществото. 

Отговор от протестиращите не закъсня. Асен Генов от Протестна мрежа написа във Фейсбук, че и дума не може да става за преговори, а вицепремиерът би трябвало да отговори на два въпроса: Защо по време на сблъсъците край парламента жандармеристите не са били с баджове и са били маскирани и кой седи зад скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, с което правителството и парламентът били принудени да подарят сигурността на частна икономическа групировка. 

Господа,

ние, протестиращите от Протестна мрежа, сме категорично против всякаква форма на договорки зад дебелите стени на Дондуков №1 и категорично не приемаме безлични покани, отправени през медиите.

Ние искаме да ви информираме защо трябва незабавно да подадете оставка и смятаме да направим това само публично, пред камери.

Покана за среща ви бе отправена от нашите приятели дни по-рано, но вие надменно не я приехте. Сега ние отхвърляме безлични "покани", хвърлени в празното пространство.

Вие се опитахте да подарите националната сигурност на частна икономическа групировка и трябва да понесете политическата отговорност за това чрез незабавна ‪#‎ОСТАВКА‬!

Това би бил моят отговор.., написа още Генов.

За обединяване и излъчване на представители на протеста се обяви и проф. Михаил Константинов. Според него е крайно време протестиращите да съберат смелост, за да излъчат свои представители и да проявят реални преговори с властта.

„Половината искат само натиск, само граждански контрол. Няма лошо другата половина да се превърнат в партия, с която останалите формации да се съобразяват“, смята Константинов.  Според него протестът се е изчерпал в настоящата си форма и трябва да премине в по-организирани действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика