Извадиха „Натура 2000“ от земите за продан (Обновена)

Виктория Викторова 19 септември 2012 в 15:53 4595 2

Защитените зони излизат от списъците за продан.
Защитените зони излизат от списъците за продан.

Земите от Държавния фонд, които се продават с компенсаторки, намаляха с около 50 000 декара днес, след като Тома Белев и коалиция "За да остане природа в България" проведоха 2-часова среща с експерти в Министерство на земеделието и храните.

По време на срещата е решено защитените зони от мрежата на „Натура 2000“ да бъдат извадени от списъка с площи, отдадени на търг. Това съобщи самият Тома Белев след срещата.

„Доколкото към момента България закъснява и не са издадени всички заповеди за защитените зони от „Натура 2000“ и не са ясни ограниченията, които биха затруднили бъдещите собственици, се постигна съгласие да се извадят и да не се търгуват имоти, попадащи в мрежата „Натура 2000“.

Изваждането на тези територии от списъка за продан обаче е само временно. Ето как продължава обяснението на бившия директор на Природен парк „Витоша“:

„След издаването на заповедите и изясняване на режимите на защитените зони във следващи търгове при проявен интерес от земеделски производители ще могат да се търгуват тези имоти.“

Въпреки това, в сравнение с извадените само 132 декара предишния път, постижението за 50 000 декара е колосално.

Информацията беше потвърдена и с официално съобщение на МЗХ. Ето какво гласи то:

"Министерството на земеделието и храните ще извади около 50 хил. дка от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. Това са близо 70 ливади и пасища, попадащи в "Натура 2000", и 6 защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост.
Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след проведените срещи с природозащитни организации. „В добър диалог с тях се разбрахме, че имаме обща цел и тя е да запазим както природата, така и интересите на държавата и на бъдещите собственици”, подчерта той. „Вече трябва да отпаднат всякакви притеснения, че тези ливади и пасища ще се използват за някакви други цели, и те ще останат в Държавния поземлен фонд”, допълни той.
Министър Найденов обясни, че в бъдеще, при проявен интерес от животновъди, тези земи в НАТУРА могат отново да бъдат предложени за продажба, тъй като законът не го забранява, а изисква поддържането им в добро състояние."

Срещата идва само ден, след като стана ясно, че един-единствен купувач е взел почти всички компенсаторки – над 18 млн. броя, което означава, че държавните земи ще попаднат в ръцете само на един собственик, а не на множество дребни, както беше обещано.

Темата беше сериозно захваната след съвместното предаване на OFFNews.bg, Pressclub, “Отворен парламент”, “Гневни млади хора” и OFFRoad Radio "Разследване на седмицата".

Ето какво се случи в предаването с Тома Белев и журналистката от "Капитал" Татяна Василева:

Watch live streaming video from angryyoungmen at livestream.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!