Държавните земи все пак отиват в ръцете на един купувач

18 септември 2012 в 17:52 5964 4

Защитените зони излизат от списъците за продан.
Защитените зони излизат от списъците за продан.

Въпреки уверението, че земите от Държавния поземлен фонд ще бъдат разпродадени на множество малки собственици, след провел се днес търг неизвестен купувач се сдоби с цели 18, 132 млн. бр. компенсаторки. Стойността на боновете е 12,239 млн. лева, а фактът, че са купени за по-малко от минута, говори, че става дума само за един, и то заможен купувач.

Търговията с поименни компенсаторни бонове, с които се купуват земеделски площи, започна малко след 11 ч. днес. Бързият купувач се сдоби с книжата при ниво от 0.675 лв.

Освен незнайния нов притежател на компенсаторките, другите купувачи са успели да закупят едва около 106 000 броя, с което общото продадено количество е 18 238 213 бр.

„В 11:03 се сключиха 10 сделки за тази сума, което говори за един купувач. Нямаме дребни производители, които да платят за една минута 12 милиона на борсата“, заяви пред OFFNews.bg Тома Белев, който преди 2 седмици взе участие в предаването „Разследване на седмицата“ именно по този въпрос. „Поименните компенсационни бонове могат да се ползват единствено в търгове за държавни земи“, пояснява още Белев, малко след заявяването на възмущетнието си от Министерството на земеделието и храните през Фейсбук.

Името на „щастливеца“ няма как да бъде разбрано официално, така че в момента е пълна мистерия в чии ръце попадат държавните земи от списъка с имотите. От въпросния списък след предаването „Разследване на седмицата“, съвместно направено от OFFNews.bg, Pressclub, “Отворен парламент”, “Гневни млади хора” и OFFRoad Radio, е изваден само един имот, който попада в защитена местност „Миджур“ и е с площ от 132 декара, каза още Тома Белев. „Всико останало до 154 000 декара си е още в търга, включително още 7680 декара на Миджур“, допълни бившият директор на Природен парк „Витоша“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови