Изборите за кмет на Варна може да са през юни

19 март 2013 в 16:14 1457 0

Община Варна, Снимка: petel.bg
Община Варна, Снимка: petel.bg

Изборите за нов кмет на Варна може да се проведат в края на юни, като засега е рано да се фиксира по-конкретна дата. Това е прогнозата на Общинската избирателна комисия предвид факта, че не са минали сроковете за обжалване на решението за оставката на кмета Кирил Йорданов.

Тринадесет дни, след като Йорданов подаде оставка, Общинската избирателна комисия (ОИК) разгледа неговото искане. С пълно единодушие 24-мата членове на комисията приеха оставката на градоначалника.

Очаква се решението да бъде официално обявено в Общината днес, както изисква законът. От обявяването започва да тече 7-дневен срок за обжалване. Според председателя на комисията Пламена Маринова право да обжалва има както самият Кирил Йорданов, така и всички лица, които се чувстват пряко засегнати от решението. За евентуалните жалби отговаря Административният съд, който ще се произнесе дали да бъдат допуснати за разглеждане. Това прави по-нататъшните срокове твърде относителни, защото при евентуално обжалване решението за оставката влиза в сила след произнасяне на последната инстанция. 

Днес комисията гласува и оставките на първите трима общински съветници, които решиха да се оттеглят. Това са три дами от ПП "Либерален алианс" - Дилбер Вейсалова, Цветелина Тънмазова и Веселина Янкова, наричани още "съветниците на Марешки". Техните оставки също бяха гласувани с единодушие от ОИК, като местата на политическата формация в градския парламент остават незаети, защото следващите 22-ма в листата са декларирали предварителен отказ. Срещу решението им за предварителен отказ се обявиха 4-ма членове на комисията.

Така Общинският съвет на Варна остава с 48 съветници. От ОИК поясниха, че за да работи пълноценно, местният парламент трябва да има достатъчно членове за кворум (50%+1). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!