И в прокуратурата имало сигнал срещу съдия Марковска

06 ноември 2012 в 15:55 3024 0

Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

В прокуратурата има преписка, съдържаща сигнал срещу съдия Венета Марковска, съобщава "Дневник", позовавайки се на свои източници.

Сигналът бил за умишлено използване на документи с невярно съдържане, като тези документи са използвани и гласувани от членове на ВСС. 

Информацията за преписката беше потвърдена от Софийска градска прокуратура (СГП). Проверката в СГП е била по сигнал, подаден от бившия следовател Стоян Стоянов. Прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по сигнала, защото нямало доказателства за извършено престъпление, обясни говорителят на СГП прокурор Румяна Арнаудова. Прокурорското постановление обаче е било обжалвано и не е влязло в сила. В момента преписката се намира в Софийската апелативна прокуратура.

Това опровергава представените миналата седмица от Марковска справки пред парламентарната правна комисия от четири институции в съдебната власт (Висшия съдебен съвет, инспекторатът към него, СГП и Върховната касационна прокуратура (ВКП), според които срещу нея няма досъдебни производства или сигнали, коментира "Дневник". Говорителят на Софийска градска прокуратура Румяна Арнаудова коментира, цитирана от "Медиапул" че в издадената от държавното обвинение справка "не се визират преписки, а само досъдебни производства."

"С две думи става дума за търговия с влияние" коментира пред "Дневник" Стоян Стоянов. През 2007 г. той е бил уволнен като следовател, като в дисциплинарния състав по уволнението му влизат тогавашните членове на ВСС Венета Марковска, бившата председателка на Апелативния съд в Пловдив Радка Петрова и бившия ректор на Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски" Александър Воденичаров. 

Скандалът около Марковска е свързан с двата сигнала, които бяха получени срещу нея в парламента. Единият сигнал беше  получен след избора ѝ за конституционен съдия. В него се обяснява, че тя е ходатайствала пред зам. вътрешен министър за неин приятел бизнесмен, който бил замесен в скандал с полицаи. В колата на мъжа бил открит пропуск на Марковска за ВАС, когато тя е била зам.-председател на съда. Има и втори сигнал, за който съобщиха от ДСБ. По него в момента подробности не са изнесени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!