И лекарите поискаха оставката на Дянков

19 ноември 2012 в 17:15 3305 1

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

И лекарското съсловие поиска оставката на финансови министър Симеон Дянков. „Ние нямаме искане, а имаме молба към г-н премиера – нека освободи този човек, имам предвид г-н Дянков. Всичко, до което той се докосне, се руши. Той е вреден за държавата и за здравето на нацията”, обяви днес председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов.

Към това искане се присъединяват всички съсловни организации в здравеопазването, като тази на медицинските сестри, пациентските организации и Българската стопанска камара. Райчинов уточни, че те не представляват никоя политическа организация и това не са политически искания. 

Причината за исканата оставка е бозотчетно харчене на пари от здравни вноски за други дейности, както и абдикирането на държавата от здравеопазването с прехвърляне на нови отговорности към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) без осигурен бюджет за тях. 

По данни на БЛС последните три години близо 2 млрд. лв. от здравните вноски на хората са били отнети от държавата за други разходи. Д-р Райчинов припомни за  прибраните във фискалния резерв близо 1,5 млрд. лв. от вноски, 340-те млн. лв. трансфер от НЗОК към Министерството на здравеопазване за миналата година, 50-те млн. лв. от тази и другите 50 млн. лв., които също няма да влязат в здравеопазването. 9-те млн. лв. „излишък” на НЗОК за 2011 г. също бяха върнати в бюджета, припомниха от лекарския съюз.

Същевременно болниците трупат дългове, а касата отказва да им плати реално извършени дейности извън лимитите, напомни Райчинов. Според него НЗОК е политически инструмент, а НЗОК се е превърнала в "сива каса". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки