Дянков: По-кадърни сме от повечето съседи

Последна промяна на 15 ноември 2012 в 15:31 1709 6

Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС

Ключово е, че сме по-кадърни от повечето държави около нас. Имаме по-добре подготвени хора в математиката, и в езиците сме по-напред. Затова нашите хора са много по-конкурентоспособни от който и да било от Източна или Западна Европа.

Това каза финансовият министър Симеон Дянков по време на провелия се снощи в София икономически форум по повод над 20-годишното партньорство между България и Световната банка.

Изказването му бе в отговори на въпрос за причината, поради която броят на българите, които работят в Световната банка, е по-голям от този на гражданите на страни-членки от последните две вълни на присъединяване.

"Като част от Световната банка съм работил в над 100 държави и съм видял какво е малко да отпуснеш бюджета. Като отпуснеш малко, след това ОК, отпусни още малко и така постепенно стигаш до съседките ни. Затова работя така, както съм се научил там", заяви Дянков.

Като основен способ за задържането на повече икономисти в България министърът определи създаването на нови работни места и постепенното повишаване на доходите.

По думите му именно това е най-големият проблем на България.

Оказа се обаче, че вижданията на Дянков не съвпадат с тези на представителя на Световната банка у нас.

В свое изказване по време на събитието регионалният директор на институцията за Централна и Източна Европа и балтийските държави Питър Харолд заяви, че най-сериозното предизвикателство, пред което се изправя страната ни, са демографските проблеми.

По думите му въпреки значителните постижения през последните 20 години, България се изправя пред още по-несигурна външна среда.

Откакто е станала член на Европейския съюз, България е държавата от „Нова Европа”, която е постигнала най-бърз темп на сближаване със „Стара Европа” в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към еврообщността през 2004 и 2007 г.", заяви той.

Въпреки това обаче страната ни остава най-бедната страна в ЕС, с най-нисък дял на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението и най-ниски доходи в сравнение със средноевропейското ниво.

Според него България трябва да се справи с влошаващата се бизнес среда, да повиши инвестициите в иновации, както и да развива "по-зелена" икономика и да подобри енергийната ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2012 в 08:35

То в световната банка не е точно работа, както го разбира един нормален човек... А и спокойно може да е минал през 100 държави, но за дни, а не за месеци ;). Командировки 1 вид :).

15.11 2012 в 21:07

изпостняк

15.11 2012 в 17:30

Я! Този е работил по-дълго отколкото е жив. Станишев да гледа и да се учи, че той завалийката въобще не е работил. Абе и двамата са за Гинес. То комай цялата държава за Гинес.

15.11 2012 в 16:31

*Поправка - над 200 са, но по-малко от 240....което обаче не променя факта, че си за рекордите на Гинес...

15.11 2012 в 16:25

100 държави по 6 месеца всяка = 50 години .... за по-малко няма как да кажеш, че си научил нещо, което можеш да приложиш....освен това много ми се иска да изброиш имената на 100те държави, имайки предвид, че всичките държави по света общо са по-малко от 200 - излиза, че си работил на половината планета за по-малко от 50 години - ами ти си направо за Гинес, бе !

15.11 2012 в 16:18

В издигане на правителство, никак не сме кадърни.