"Сън": Румънци и българи на опашка за милостиня в Англия

03 февруари 2013 в 14:07 3119 7

Армия от безработни българи и румънци се готвят да нахлуят във Великобритания, пише в последния си брой британският вестник "Сън".

"От следващата година хора от тези две държави ще имат право да живеят и работят в Англия без ограничения. Но не само работата е атрактивна за тях, но и щедрите обезщетения при безработица", пише изданието.

Репортер на вестника - Греъм Кълифорд, е говорил с българи в София и ги е накарал да се снимат с материал на "Сън" със заглавие "Защо да работя?". Текстовете под снимките внушават, че сниманите хора се готвят да отидат в Англия, за да живеят добре, без да работят.

Две от сниманите момичета са 24-годишните приятелки Юлия Атанасова и Янита Минкова. Те нямали търпение да отидат да живеят в Англия.

"Не мога да издържа на вечната влага във Великобритания, но вашата система за обезщетения при безработица е  добра. Всеки иска добър стандарт на живот с лукс като почивка. Удивително е, че хората във Великобритания могат да си позволят толкова много дори, без да работят. Не искам децата ми да израснат в България", споделила Юлия с вестника.

Според автора на материала Юлия се страхува да живее в България заради ширещата се престъпност. Тя казала: "Вървиш си по улицата и може да те убият, защото са искали да убият някой друг".

Авторът на материала твърди, че не преди, а ден след разговора с Юлия мъж е прострелян четири пъти от снайперист и то само на няколко ярда от хотела, в който е отседнал журналистът (стрелбата по Златомир Иванов - Златко Баретата на 29 януари пред Съдебната палата).

Журналистът говорил и с двама 20-годишни младежи - Благовест Ценов и Димитър Златарев и те били сред, тези които ще си купят еднопосочен билет за Англия, след като отпаднат ограниченията.

"Тук няма работа за момчета като нас. Когато отпаднат ограниченията, ние с удоволствие ще емигрираме в Англия", казал Благовест. 

Греъм Кълифор е разговарял и шеф на посредническа агенция за работа - Дамян Иванов. Той обяснил, че в България да имаш лаптоп е мечта за много хора и когато разберат колко по-добре ще живеят във Великобритания, ще са забързат към Острова.

"Други държави, като Норвегия, плащат по-добре, но там има повече ограничение и не е лесно да се намери работа. Във Великобритания има по-добри условия в полза на работника", коментирал Дамян Иванов.

В материала са представени и още двама българи, и двамата безработни - 52-годишната Анна Асенова и 54-годишният Тодор Тодоров. И двамата са се снимали с вестник "Сън", а внушението на текста под снимка е, че мечтаят да се преселят в Англия, когато от 1 януари 2014 г. отпаднат ограниченията за българи и румънци да работят на острова.

"Невероятно е, че можеш да имаш лаптоп и голям телевизор, без дори да се налага да работиш. Великобритания явно е прекрасно място", казала безработната Анна.

В материала на "Сън" се напомня, че България е една от най-бедните държави в Европейския съюз със средна заплата от 336 паунда на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови