"Хизбула" обявява версията си за атентата в Бургас

Юлиан Христов 16 февруари 2013 в 10:05 2962 0

Лидерът на
Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес шиитската организация "Хизбула" да обяви своите версии за атентата в Бургас.

В събота, когато се отбелязва годишнината от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение, настоящият лидер на "Хизбула" Хасан Насрала ще направи изявление, в което се очаква да отговори срещу обвиненията

Групировката категорично отрича да е замесена в атаката от 18 юли 2012 година. Те посочват, че ако има още какво да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от Насрала на 16 февруари. Версията на групировката е, че обвинението срещу нея е свързано с очакваната “нова фаза в Сирия” и е част от „глобална война”, водена от Вашингтон и Израел срещу „Хизбула” или че е резултат от дългогодишната разузнавателна война между „Хизбула” и Вашингтон.

Германия се нуждае от доказателства, а не от подозрения за отговорността на "Хизбула" за атентата в България.

Това каза пред БНР германският депутат Рупрехт Поленц, председател на Комисията по външни работи в Бундестага. В интервю за предаването "Събота 150" той посочи, че ако това се докаже, то може да доведе до включването на "Хизбула" като терористична организация в списъка на Европейския съюз.

"Трябва да се убедим, че има ясна, непосредствена връзка между организацията "Хизбула" и че поръчителят на атентата в България е нейният генерален секретар шейх Насрала. Начинът, по който могат да се представят доказателствата, е друга тема. Това може да стане по конфиденциален начин, чрез правителството или чрез парламента в Германия. Но досега аз съм чул само за подозрение, а то не е достатъчно. Трябва да покажете имена, да поясните схемата на действията, кой, къде и кога е отишъл, кой е осигурил експлозивите и т.н.", коментира той.

Запитан дали влизането на предполагаемите терористи на българска територия с австралийски и канадски паспорти може да се окаже проблем за приемането на България в Шенген, Рупрехт Поленц отговори:

Не съм чул нищо в тази посока, но трябва да се провери дали това се е случило, защото някои погранични мерки не са отговаряли на стандартите в други европейски страни, или защото просто е можело да се случи навсякъде другаде, ако например паспортите са били твърде добре изработени. Разбира се, този въпрос трябва да се установи. Не съм запознат с подробностите, затова не мога да кажа дали този пробив би могъл да се случи навсякъде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!