Губим минимум 29 млн. евро по програма "Околна среда"

Нели Чолашка 17 юли 2013 в 17:06 1721 2

Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Министърът на околната среда Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

Минимум 29 млн. лв. ще загуби България по Оперативна програма "Околна среда", обяви екоминистърът  Искра Михайлова пред парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Ако някои от сериозните обекти, като заводът за боклук на София, отпаднат, размерът на загубите ще е много по-голям, уточни тя.

По думите ú заводът за боклука на София има шанс за финансиране, ако до края на  годината бъде одобрен изпълнител. По настояване на Европейската комисия Столична община обяви втори конкурс за изпълнител и такъв беше избран, но процедурата се обжалва.

Със средства по ОП "Околна среда" са изградени само две депа за отпадъци, а в следващия програмен период няма да има възможност за еврофинансиране за депа, а само за инсталации, докладва още Михайлова.

Според нея именно в това се измерва несвършената работа.

Екоминистърът напомни, че пари от оперативна ос "Вода" бяха пренасочени за купуване на пожарни коли, вертолети и за нови коли на градския транспорт по общини.

Парите вече са пренасочени и няма какво да се направи, сега битката е да не ги загубим, коментира Михайлова.

За следващия програмен период - 2014-2020 г. тя ще опита да включи и мерки за "градска екология". Това е амбициозно, но може много да подобри градската среда, смята министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!