Новият екоминистър подкрепя сондажите за шистов газ

Последна промяна на 03 юни 2013 в 17:34 11066 30

Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

“Нека да проверим дали имаме такава възможност, къде се нарушава екологичното равновесие, и когато ние имаме доказателства, че то се нарушава, ние с основание да кажем не просто “не“, а да кажем “не“, защото ще бъде нарушено това, ще бъде нарушено това, ще има заплаха за питейните води“. Това заяви днес пред бТВ новият министър на околната среда Искра Михайлова по въпроса за проучванията и добива на шистов газ в България, забранени с решение на предишния парламент.

Според Михайлова екозаконодателството в България е достатъчно добро и позволява да се прецени къде технологиите биха създали опасност за природата или за здравето на хората. По думите й едва след екооценка трябва да се казва “не“ - за конкретен проект, а не въобще с мораториум.

Сегашната пълна забрана за прилагане на технологията хидрофракинг (хидравлично разбиване) “елиминира възможностите на екологичното законодателство в България, елиминира възможностите на европейското екологично законодателство и казва: не, ние въобще няма да правим нито опити, нито ще се интересуваме имаме ли такава възможност“, коментира тя.

Забраната бе въведена от парламента под натиск от протести в цялата страна, след като стана ясно, че предишното правителство е на път да разреши на американската компания „Шеврон“ да проучва за залежи на шистов газ край Нови Пазар.

По думите на Михайлова, е малко вероятно „Шеврон“ да получи разрешението за проучване. Тя спечели разрешителното за търсене на шистов газ, но парламентарният мораториум блокира сондажите. “Районът, в който се предполага, че може да се търси шистов газ, е с доста населени места, с ниски подпочвени води, много дълбоки подпочвени води и със специфична геология. Така че малко вероятно е някъде да се получи отговор “да“, каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.05 2014 в 21:32

Щистовият газ е вреден единстено за мистър Путкин, но все повече държави в света започват да го проучват и добиват.

09.06 2013 в 16:20

Айде изказвайте се малко по- подготвени. Ако има някой който е твърдо против шистовия газ, това е Г-н путин, щото доставките на газ от Русия ще намалеят.... айде да мислите малко преди да кълвете по клавитЮрата....

05.06 2013 в 12:34

От кой филм е тази снимка на Жерар Депардьо?

05.06 2013 в 07:53

деаба вашта мама комунистическа
Готови сте цяла България да продадете, за да вземете някой лев.
извинявам се не някой лев, а милиарди

04.06 2013 в 22:34

Какво става с тези министри? Единият уволнява защото журналистите казали нещо,другият се съмнява в доказаното/сигурно шумът на парите му пречи да чуе истината/,трети взема помощи като безработен,а работи на 3-4 места.Няма ли поне един свестен?

04.06 2013 в 16:04

глупако,като надупчат добруджа ще ядеш шистов хляб.аман от непрокопсали капиталисти!ти си по тъп и от непрокопсала мутра.GO FRACK YOUR SELF!!!

04.06 2013 в 13:46

Дъцо,ти знаеш ли въобще за какво става въпрос,бе момче?! Знаеш ли какво е шистов газ,бе гъз?!Знаеш ли как се добива? Знаеш ли последиците от добива му?Аман от "полезни идиоти"!!!

04.06 2013 в 13:41

Ще бъдеш ли така добър да ми дадеш линк към тази информация? Бих искал да видя дали Путин наистина е "ЗА" шистовия газ.Пък аз после ще ти дам линк към изказване на Барак Обама,в което той настоява в САЩ да бъде построен социализма.

04.06 2013 в 12:40

Моля, въздържайте се от нецензурни и обидни квалификации. Такива коментари ще бъдат изтрити.

04.06 2013 в 12:40

На вниманието на изключително компетентния коментатор Дъцо !
Та многознаещи, явно не сте чувал до какво довежда тъй наречената Fracking технология. Е, чак толкова невежество, та да ви напомня - отровена питейна вода, земетресения и мъртва пророда !
Явно не ви е ясна и технологията на добиването на шистовия газ, та обяснявам / милиони литри химически смеси биват изсипвани чрез прогълбани канали в дълбоките земни пластове ! Та следва отравяне на питейните води, в последствие и отравяне на зеленчуци, плодове и като следваща верига, птици, животни и естествено и човека ! Нека не сравняваме България с Канада и Америка. България е много по малка на територия от тези страни и не може да си позволи този лукс да изтрови подводните си води. То че са интереси, да и то огромни, Шел, Арал и сие точат зъби, си е позната истина, но нека нашите продажни политици осмислят и не събарят клона под краката на всички/ България е само една ! Натози свят има по ценни неща от милиардите пари и живота е наше общо благо. Или искате да пиете като Американците горяща вода/ пълна с метан ????