Градският съд оправда Йоско тихомълком

Юлиан Христов 11 юли 2012 в 13:45 3647 2

Йосиф Йосифов-Йоско. Снимка: БГНЕС
Йосиф Йосифов-Йоско. Снимка: БГНЕС

Със свое решение от 27 юни тази година Софийският градски съд оправда Йосиф Йосифов-Йоско за незаконно притежание на оръжие и наркотици. Съдът изцяло е потвърдил присъдата на Софийския районен съд от 20 януари 2012 година.

Освен че е оправдан, Йосифов може да прибере обратно конфискуваните му два пистолета със 92 патрона към тях, които били открити в кухненските шкафове в дома му.

Обвиненията срещу Йосифов са от 2004 година. На 26 януари 2004 година той е задържан по подозрения за съучастие и подбдителство в убийството на Константин Димитров-Косьо Самоковеца, който беше ликвидиран в Амстердам.

Два дни преди да бъде задържан в родния си град Сливен, разследващите са претърсили дома му в София на бул. „Симеоновско шосе“. Това обаче станало в негово отсъствие, а на огледа били само съпругата му и две поемни лица. В същото време жилището било обитавано и от брата на Йоско и негов познат. От този факт, а и от показанията на поемните лица, съдебният състав с председател Владимир Астарджиев, прави извода, че намерените 4 грама марихуана, 7,5 грама хероин и един пистолет Lutetia с патрон в цевта по никакъв начин не могат да се свържат с Йоско. В същото време съдът прави уговорката, че с това не потвърждава твърденията на Йосифов и защитата му, че полицаите са подхвърлили дрогата и оръжието, за да намерят повод за ареста му.

Към момента на претърсването Йосифов е имал надлежно разрешително за притежаване на два пистолета „Зиг-Зауер” и 50 патрони към него, както и револвер „Смит и Уесън 357 Магнум”, също с 50 патрона към него. Брат му също е имал разрешение за притежаване на пистолет „Глок” 17 калибър, 9 x 19 мм и съответния законов брой патрони към него. Именно заради това съдът е определил, че конфискуването на оръжията не е било правилно. Магистратите присъждат връщането им на Йосифов, като се позовават на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ). „Подсъдимият има право да се разпорежда с тях при ограниченията на чл.213, ал.1 - ал.5 от закона. Лишаването му от това право би представлявало незаконна конфискация на негово имущество и ще доведе до пряко нарушение на чл.1, ал.1 от Допълнителния протокол към КЗПЧОС (ратифициран със закон, приет от Народното събрание и обнародван в ДВ, бр.66 от 1992г., в сила за Република България от 07.09.1992г.)“, аргументират се съдиите.

Решението може да бъде протестирано или обжалвано на по-горна инстанция.

На 10 февруари Йоско беше осъден на осем години затвор за причинената от него катастрофа през март 2011 година в столичния квартал "Бояна", при която загинаха двама мъже. Състав на Софийски градски съд присъди и изплащането на 680 000 лева обезщетение за роднините на жертвите. В злополучния ден Йосифов е карал бронирания си джип „Мерцедес“ с превишена скорост и 2,6 промила алкохол в кръвта. Тогава бронираният джип "Мерцедес" на Йосифов навлезе в насрещното движение и се заби челно във ван „Киа“. На място загинаха 53-годишният Димитър Керчев – баща на 3 деца, и 31-годишният Станислав Михайлов – с дете на 2 г. Тежко бяха ранени 33-годишният Йордан Мицин и Ангел Митов – на 48 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!