ГЕРБ не искали да почиват, а да гледат Изборния кодекс

Елица Мартинова 31 юли 2013 в 13:00 1645 3

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи парламентът да не излиза във ваканция и в понеделник на извънредно заседание да се гледат промените в Изборния кодекс. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на бившите управляващи Бойко Борисов.

След като миналата седмица депутатите не успяха да се разберат по темата, днес в пленарна зала трябва да влезе решението за отпуската на парламента. Очаква се, че народните представители ще почиват между 5 и 25 август, а на 26 ще се върнат отново на работа в комисиите си. Първото пленарно заседание най-вероятно ще бъде на 4 септември, сряда.

От ГЕРБ обаче не приемат почивката на Народното събрание с мотива, че пред депутатите има много работа.

"Днес г-жа Цачева ще направи предложение парламентът да не излиза в отпуск, в понеделник още на извънредно заседание да се гледа Избирателният кодекс. През август да свърши Избирателният кодекс, гражданите да бъдат сигурни, че ако има предсрочни избори, ще бъдат такива, каквито на тях им се иска", обясни експремиерът.

Абсолютно сигурно е, че предложението на ГЕРБ ще бъде отхвърлено, най-малко поради факта, че Комисията за изработване на нов Изборен кодекс все още не е излязла с конкретни писмени предложения по изборното законодателство. На заседание миналата седмица председателят на комисията Мая Манолова обяви, че текстовете тепърва следва да бъдат разписани през август.

Предложения за промени внесоха единствено депутатите от ГЕРБ. Те настояват да не се пренаписва нов закон, а да се внесат изменения във вече съществуващите текстове. Сред предложенията на герб са по-ниска бариера за влизане в парламента, пробно онлайн гласуване, борба с "мъртвите души" в избирателните списъци и връщане на мажоритарния вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!