Плевнелиев зове НС да се заеме с Изборния кодекс, за да се върнат ГЕРБ в залата

20 юли 2013 в 12:55 3032 30

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев призова управляващите да вкарат в дневния ред на Народното събрание Изборния кодекс, за да се върне партия ГЕРБ в залата и парламентът да заработи с пълноценно, с истинска опозиция.

С едно елементарно усилие на управляващите има шанс парламентът да заработи, заяви пред журналисти държавният глава.

"В момента има шанс – аз го виждам, усещам, работих в последните седмици много за диалог – има шанс парламентът да заработи, ПП ГЕРБ да се върне в него и да започнат да се коват важните неща. Опозицията да бъде опозиция, да посочва бездействията и проблемните решения на управляващите. Зависи от още едно много елементарно усилие на управляващите – да сложат в дневния ред на българския парламент проблемите в изборния кодекс. Какъв е проблемът? Ако това нещо стане, ПП ГЕРБ се връща в парламента и започва дебат. Бойко Борисов няколко пъти публично, включително и снощи, в неговото интервю пред „Панорама”, много ясно и точно подаде ръка за диалог и да се търсят решения, коментира Плевнелиев. - Мисля, че имаме златен шанс това да се случи в парламента. Надявам се, в следващите дни да стане факт, което ще бъде доказателство за едно мъдро решение. Обратното е реваншизъм, политическо противопоставяне, партизански битки. Многократно съм казвал и ще го заявя още веднъж – те не ни водят до никъде."

В отговор на журналистически въпрос президентът заяви, че очаква атаките срещу него да продължат.

„Кампанията е факт, усилията са синхронизирани и хората го виждат“, каза Росен Плевнелиев. По думите му целта на атаките срещу него е да го делегитимират. „Независимо от рейтинга, моят глас няма да бъде заглушен. Президентът няма да стане послушен и зависим“, каза Плевнелиев.

Другата цел според него е да се отклони вниманието на обществеността и медиите от други важни за държавата текущи процеси, като за пример даде подготвяната продажба на най-големия пенсионен фонд у нас "Доверие". Президентът апелира партиите в парламента да заявят позицията си по евентуална сделка с купувач с неясен произход на капиталите. Президентът допълни, че не разполага с информация кой стои зад сделката с фонда и изрази надежда дебатът за ограничаване на достъпа на офшорни компании до обществени поръчки да доведе до конкретни резултати.

Плевнелиев се въздържа от оценка на назначението на новия председател на Държавната агенция „Национална сигурност" Владимир Писанчев. „Не е задача на президента да дава такива оценки, уважавам институциите. За мен беше важна процедурата. Министър-председателят носи своята отговорност, парламентът също взе отговорно решение, по резултатите ще съдим“, заяви Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!