ГЕРБ харчили неефективно парите от Европа

Вероника Шербанова 27 май 2013 в 14:09 2454 2

Евро. Снимка: БГНЕС
Евро. Снимка: БГНЕС

Въпреки че се похвали с усвояването на европейски средства, правителството на ГЕРБ можеше да усвои много повече средства. В същото време с усвоените пари можеха да се постигнат много повече резултати.

Това стана ясно от представения Годишен доклад за икономическото развитие и политика в България на Института за икономически изследвания на БАН.

Като се има предвид, че чуждите инвестиции са намалели с 40% от началото на кризата, европейските средства са един незаменим ресурс, който обаче трябва да се използва по най-добрия начин, коментира Калоян Ганев от Института за икономически изследвания.

По думите му в състоянието на икономическа криза е необходимо да се поддържа фискална дисциплина. Въпреки това особено през последните три месеца на 2012 г. Симеон Дянков е положил прекомерни усилия, за да се постигне по-малък от очаквания дефицит, което не е най-добрият ход в краткосрочен план, посочи Ганев.

Според икономистите през следващите две години както в Европа, така и в България се очаква постепенно възстановяване на икономиката. За България се очаква икономически растеж от 2,1 – 2,9% в следващите години.

Ако не бъде сформирано правителство и в страната има политическа нестабилност, това ще се отрази неблагоприятно на икономиката и очакваният икономически растеж няма да бъде постигнат.

Икономистите препоръчаха на новото правителство да започне с разумна фискална политика и да се борави внимателно при промени в данъчната политика, тъй като резките промени ще доведат до неблагоприятни последици за икономиката на страната.

Специалистите подчертаха необходимостта от добре обмислени реформи в сферата на образованието, здравеопазването и др.

В България кризата се е отразила основно на заетостта, а не толкова на нивото на заплащането, докато в другите европейски държави ефектът е по-равномерно разпределен. В началото на кризата нивото на безработицата в страната е сравнително ниско в сравнение със страните от ЕС – около 5-6%, но за сметка на това заплащането е ниско. По време на кризата безработицата рязко се е увеличила, като се забелязва и увеличение на средната работна заплата.

През 2012 г. нивото на безработицата спира да се увеличава, но в същото време намалява възможността на хората за намиране на работа. Освен това структурата на безработните е влошена, тъй като все повече от безработните са хора с основно и по-ниско образование, което намалява възможността за интеграция, обясни Любомир Димитров от Института за икономически изследвания при БАН.

Нивата на външния дълг на България са се запазили през последните години, като не се очаква прекомерно нарастване през 2013 и 2014 г., коментираха икономистите.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews