Държавата пропуснала да събере 1.5 милиарда лева от осигуровки

08 май 2013 в 13:24 2992 1

проф. Йордан Христосков Снимки: Сергей Антонов
проф. Йордан Христосков Снимки: Сергей Антонов

Държавата е пропуснала да събере около милиард и половина лева от осигуровки. Това обяви в интервю за Дарик бившият управител на НОИ и настоящ зам.-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси Йордан Христосков.

"Тук-там се чуват числа от порядъка на 1,5 млрд. несъбрани осигуровки, в това число за допълнителното пенсионно осигуряване от капиталов тип, където също не нарастват средствата в индивидуалната партида не само поради по-ниската доходност, но и поради това, че не се събират осигурителните вноски и не се превеждат по индивидуалните партиди", казва Христосков.

Той уточнява, че сумата не е базирана на официална статистика, а на "числа, изтървани в диалог между бившия министър на труда и социалната политика Тотю Младенов и шефа на НАП".

През 2006 г., от когато събирането на вноските се прехвърли от НОИ в НАП, имало 460 милиона лева задължения. Сега станали около 1.5 милиарда.

Трябва да се засили контролът по събираемостта, която в момента не е приоритет на НАП, смята Христосков. Акцентът в работата на Министерството на финансите и съответно на приходната агенция падал върху данъците и митата, а осигуровките се пренебрегвали.

По думите му ако преди е имало известно намаляване на броя на пенсионерите - на 100 работещи те са стигали около 75 души, сега вече пенсионерите били над 80 на 100 работещи българи, в резултата на безработицата. Според бившия управител на НОИ намаляването на осигурителните вноски и намаляването на данъка върху личните доходите не са дали никакъв ефект за изсветляване на икономиката.

Йордан Христосков смята, че непременно трябва да има данъчни и осигурителни промени, защото прогнозите показвали, че ако се запазят сегашните данъчни ставки не само върху личните доходи, но и върху доходите на бизнеса, ако се запазят сегашните нива на осигурителни вноски, приходите в бюджета ще бъдат около 25 на сто до 30 на сто от БВП. „Нормално е държавата да харчи около 40% от БВП - никоя държава не може да функционира с приходи равни на около 25% от БВП. Това неминуемо ще наложи повишаване на данъчните ставки”, допълни той.

И тъй като косвените данъци, в частност ДДС в България е прекалено висок и универсален, според Христосков една част от преките данъци категорично трябва да бъдат повишени. „Най-справедливо е да се въведе прогресивното подоходно облагане. Убеден съм, че то ще бъде въведено, ако не в началото на следващото Народно събрание, то още следващата година, когато се съставя бюджета”, смята бившият управител на НОИ, който подчерта, че тогава е справедливо да се въведе и необлагаем минимум за най-бедните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews