Москва разследва „Газпром“ за подценяване на шистовия газ

23 октомври 2012 в 20:42 2383 1

"Газпром" най-вероятно няма намерение да сваля цената на газа за България. Снимка: БГНЕС

Сметната палата на Руската федерация (РФ) започва разследването срещу „Газпром“, като иска да разбере защо в целия свят започват да работят по добива на шистовия газ, а монополистът пренебрегва тази новост. Според цитираното от руските медии становище на регулатора, по този начин концернът ощетява държавния бюджет с милиарди рубли данъци.

Авторитетният бизнес всекидневник „РБК Daily“ пише, че Сметната палата има намерение и запитване до Министерството на енергетиката на Русия, за да може да анализира ситуацията с развитието на технологиите за добив на шистов газ по света. „Активният добив на шистов газ в Америка и аналогичните намерения в Европа могат да ощетят руския износ на газ поради високата конкуренция на доставчиците на алтернативно синьо гориво“, обясни източникът на изданието, близък до Сметната палата.

След стотици публикации и коментари на анализатори по света за „затварянето на очите“ за шистовата революция по света, и руските компетентни органи се загрижиха за устойчивостта на монопола на „Газпром“ в Европа. Според РБК в Сметната палата вече смятат, че по този начин „Газпром“ подценява шистовия бум и занапред може да загуби не само милиарди приходи, но и целия пазар. А това вече е директна заплаха за руския бюджет, който ще губи съществена част от данъците. „Затова за Русия е важно да има официална и актуална информация за добива на шистовия газ в Америка, като получи и отчетите на Министерството на енергетиката на САЩ“, – поясни още източникът на изданието. Според него обаче Сметната палата засега продължава независими проверки и не се обръща за информация към самия „Газпром“.

 РБК припомня, че на събранието на акционерите през ноември 2011 г. ръководството на „Газпром“ убеди всички, че все още заплахата не била реална. Според изчисленията на монополиста, в дългосрочната перспектива полета за шистов газ в САЩ трябвало да повишат цените така, че разликата с Европа да се свие от сегашните 200 долара до 120 – 150 долара за 1 000 кубика. Не е ясно каква е логиката на топмениджърите на „Газпром“, след като цените на енергийните борси в Западна Европа от една година падат, в сравнение със скъпоструващия руски газ по дългосрочните договори.

В „Газпром“ също така с удоволствие подчертават, че в Европа са налице „редица правни и екологични ограничения“, които няма как да позволят шистов бум на Стария континент преди 2030 г. Според прогнозите на монополиста страните в Европа ще добиват не повече от 30 – 40 млрд. кубика, което дори няма да покрие намаленото производство на конвенционалния природен газ от 80 млрд. кубика.

Председателят на управителния съвет на Алексей Милер твърди, че ситуацията с шистовия газ е просто „добре подготвената PR-кампания“, която не отразявала реалното положение на пазара. Това обаче не пречи монополистът да бъде от всички посоки предупреждаван зан проблема – лично президентът Владимир Путин в едно от изявленията си обръща вниманието на алтернативните горива. Според него налице е заплаха от преструктурирането на пазарите на нефт и газ поради развитието на сланцевите петрол и синьо гориво. „Идва новата вълна на технологични промени. Променя се конфигурацията на глобалните пазари“, цитира РБК изказване на Путин. Според руския държавен глава енергийните монополисти като „Газпром“ и „Роснефт“ трябва „да си дават сметка за това“.

 

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови