Ден на траур за жертвите в с. Бисер

Юлиан Христов 08 февруари 2012 в 08:37 2707 0

Траур. Снимка: БГНЕС
Траур. Снимка: БГНЕС

Обявен е Ден на национален траур в памет на загиналите в района на Харманли. Тридневен траур е обявен и в община Харманли.

Трагедията в Бисер се разигра на 5 февруари сутринта след като се скъса стената на язовира „Иваново“ и триметрова вълна заля селото. Общо осем са жертвите от наводненията и един човек е получил инфаркт и е починал, докато е гледал как животните му се давят, в село Лешниково.

Удавените в село Бисер са четирима души. Издирват се още двама, като почти със сигурност се предполага, че са загинали, но телата им не са открити. Жертвите от село Бисер, които са се удавили, са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Стоянов. Край село Бориславци са загинали Георги и Недялка Бойчеви, които са паднали с джипа си от моста. Още не е ясно дали мостът е пропаднал от приливната вълна или те са паднали с колата от него.

Загиналите на пътя от село Бисер към село Иваново, след като джипът им е затънал в калта, са Лиляна и Васко Делеви. В центъра на Харманли водата се е оттекла в последните часове. От Харманли за Бисер пътят остава затворен.

Спасителните и възстановителните работи в област Хасково продължават. Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с комисаря по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева за ситуацията в село Бисер.

Двамата ще обсъдят възможностите за финансово подпомагане от страна на Европейската комисия за възстановяване на щетите от бедствието.

Ситуацията в Хасковския регион е усложнена заради обилния снеговалеж и силния вятър. 17 села са без електричество. В с. Бисер нощта премина без инциденти, собщиха от кризисния щаб. Рано сутринта започна раздаване на топла закуска.

Затворен е ГКПП „Капинан Андреево” и Тополовград-Харманли. В Свиленград и Любимец, които са без вода от вторник заради авария, са докарани 17 водоноски. Яз Ивайловград прелива с 500 куб.м. в сек. Критичният праг е 640 метра в секунда. Нивото на реките е спаднало, информира областният управител Ирена Узунова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови