Европа даде пари за ремонта на Лъвов мост и бул. "Витоша"

Последна промяна на 18 септември 2013 в 14:32 3610 3

Кръстовището на Лъвов мост. Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни Съветът на директорите на Европейската инвестиционна банка окончателно одобри споразумение със Столична община за заем от 50 милиона евро, които ще бъдат инвестирани в основни ремонти на булеварди и кръстовища през следващите три години.

Това обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов при проверката на изпълнението на ремонта на ул. „Врабча”.

Програмата за основни ремонти е на стойност 200 млн. лв., като общината ще участва също с 50 млн. евро.

Тя предвижда изграждането на кръстовище на две нива на Лъвов мост (на три нива с метрото), основен ремонт на бул. “Цариградско шосе”, бул. “Ботевградско шосе”, бул. “Сливница”, разширението на бул. “Опълченска” и ремонт на бул. “Владимир Вазов”.

В 4-годишната програма (изпълнението ú трябваше да започне тази година) са включени общо 21 обекта.

Сред тях са още разширение на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “Бъкстон” до бул. “Цар Борис ІІІ”, основен ремонт на ул. “Богатица”, бул. “Монтевидео” пред Нов български университет, бул. “Президент Линкълн”, както и трамвайните лини и настилките по бул. “Дондуков” и по бул. “Витоша”.

Трамвайната линия по бул. “България” ще бъде подменена по друга програма. В момента тече проектирането на подмяната. 

„Очакваме до средата на следващия месец да имаме издадено разрешение за строеж и да започнат строителните работи по трасето”, уточни Христов.

Проектът за кръстовището на две нива на Лъвов мост пък бил е в ход на съгласуване и в очакване на разрешението за строеж. Финансирането вече е осигурено.

В момента в ход реконструкцията на моста на бул. „Цариградско шосе” при Горубляне, заедно с пътната връзка на бул. „Копенхаген”, уточни Любомир Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2013 в 16:40

Браво, тази новина не е лоша.

А относно
" Сред тях са още разширение на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “Бъкстон” до бул. “Цар Борис ІІІ” "

Тая я слушаме от има няма ... 15 години.

18.09 2013 в 15:29

Това е световна практика. Общините нямат пари, техните данаци са доста малки и смешни. Масата пари влизат във държавния бюджет и от там в обрачите на царя на Булгаристан - негово дръндарско величество Ахмед Доган.

Та ако не се оправят пътищата, хорат аще си трошат колите и понеже общината сме ние, по-добре да теглим един заем за да си орпавим пътищата, щото после ще ни излезне доста по евтино. Не само личните автомобили ами и градския транспорт струва по малко като използва хубави пътища. Да не говорим за безопаснота и колко нали е безценен човешкия живот.

Иначе ако пътищата макар и на заем не бяха по-евтини, още шяхме да си ползваме к'вото са ни оставили тука от римската империя - едър паваж това онва ...

18.09 2013 в 14:37

Заем, казвате? А кой ще го изплаща?
 
X