Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

София пенсионира икарусите

Нели Чолашка 27 декември 2012 в 10:51 5435 4

В София спират от движение старите
В София спират от движение старите "Икарус". Снимка: БГНЕС

Маршрутите на доста автобусни линии ще бъдат променени от следващата година в София заради пускането на втората линия на метрото, съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов при представянето на проектобюджета на столицата за 2013 г.

Обслужващите кв. "Младост" линии № 213 и № 214 ще се движат по сегашният маршрут на № 213. Променя се маршрутът на № 314 – от ж.к. “София парк”автобусите ще се движат до кв. “Младост 2” и оттам ще продължават по ул. “Св. Киприян” към метростанция “Младост 1” през новото кръстовище на две нива.

Променя се маршрутът на линия № 113 – при Бизнес парк “София” автобусите ще се движат еднопосочно по ул. “Самара”, ул. “Д-р Атанас Москов”, ул. “405” до ул. “Филип Аврамов”.

Закрива се автобусна линия № 41 от кв. "Обеля" до с. Волуяк. Променя са маршрутът на линия № 150 – автобусите ще се движат от кв. “Обеля 1” през кв. “Обеля 2” до село Волуяк. С тази линия ще се осигури достъп и на живеещите в “Обеля 2” до трамвай № 6 и до метростанция “Обеля”.

Променя са маршрутът на автобус № 87 – той ще се движи от бул. “Ломско шосе” по ул. “Бели Дунав”, ул. “Хан Кубрат”, ул. “Христо Силянов” и от ул. “Ген. Никола Жеков” по сегашния маршрут. 

Променя се маршрутът на автобусна линия № 294 – от кв. “Студентски град”автобусите ще се движат по ул. “8 декември”, бул. “Св. Кл. Охридски”, бул. “Д-р Г. М. Димитров” до Площад на авиацията.

Също и автобус № 413 – от бул. “Св. Кл. Охридски” автобусите ще се движат към “Студентски град” по ул. “8 декември”, ул. “Акад. Стефан Младенов” и от бул. “Д-р Г. М. Димитров” ще продължават по обичайния им маршрут. По този начин ще се осигури връзка между “Студентски град” и Централната гара. 

Закрива се автобусна линия №53 до кв. “Филиповци”, а кварталът ще се обслужва от автобуи линии №47, №48 и №81. Променят се маршрутите на автобусни линии № 82 и № 309, които се движат в кварталите ”Люлин”1, 2 и 8, ”Модерно предградие”,”Захарна фабрика”, “Фондови жилища” и “Банишора”.

Догодина ще бъдат спрени от движение старите автобуси "Икарус", както и старите „Мерцедес” и „Ман”, каза в интервю за "Фокус" Любомир Христов. Те ще бъдат сменени с нови 120 автобуса, които общината ще купи с 50 млн. евро по оперативна програма "Околна среда". Новите коли трябва да бъдат оборудвани с газови двигатели.

В момента се провеждат обществени поръчки за доставка на 50 тролея, 20 нови трамвая, 10 влака за метрото, напомни Христов. С новите мотриси за метрото ще бъдат намалени интервалите между отделните влакчета в пиковите часове, уточни зам.-кметът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews