Кръстовище на две нива и на Лъвов мост

Последна промяна на 18 декември 2012 в 13:31 1409 5

„Цариградско шосе“. Снимка: АРХИВ/БГНЕС
„Цариградско шосе“. Снимка: АРХИВ/БГНЕС

София има програма за основен ремонт на всички по-големи булеварди, трамвайни линии и кръстовища за следващите 4 години, които ще финансира със заем от Европейската инвестиционна банка от 100 млн. лв. и 100 млн. лв. собствени средства. 

Още следващата година ще започне изграждането на кръстовище на две нива на Лъвов мост (на три нива с метрото). Мостът с лъвовете ще бъде запазен, уточни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

За догодина е предвиден основен ремонт на бул. "Цариградско шосе", бул. "Ботевградско шосе", бул. "Сливница", разширението на бул. "Опълченска" и ремонт на бул. "Владимир Вазов".

Христов обеща да не затварят бул. "Цариградско шосе" изцяло за ремонта. Булевърдът беше основно ремонтиран през 2007 г., но асфалтът стана на вълни месец след ремонта. Тогава шосето беше затворено изцяло за няколко дни и това доста изнерви софиянци.

В 4-годишната програма са включени общо 21 обекта.

Сред тях са още разширение на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Бъкстон" до бул. "Цар Борис ІІІ", основен ремонт на ул. "Богатица", бул. "Монтевидео" пред Нов български университет, бул. "Президент Линкълн", както и трамвайните лини и настилките по бул. "Дондуков" и по бул. "Витоша".

Трамвайната линия по бул. "България" ще бъде подменена по друга програма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2013 в 08:18

Да го правят по бързо това разширение на Тодор Каблешков че там е непоносимо моста скоро ще се разпадне,всеки ден има огромно задръстване там а от двете страни има място за разширение така че може да се направи по 2 плътна в двете посоки и дори ще има място за тротоар и велоалея

22.12 2012 в 13:47

Сегашният вид на Лъвов мост е под всякаква критика, тези проекти дават облагородяване на целия микрорайон. На Лъвов мост се получава безмислена тапа за автомобили, които се движат по Сливница и се пресичат с Мария Луиза, Христо Ботев. Абсолютно безмислени светофари за пешеходци има там! Така че с двете нива ще се обезопасят не само хората, преминаващи там, които както знаем не пресичат където трябва и когато трябва, автомобилите няма да стоят блокирани по тези светофари и да замърсяват и да вдигат шум. Ремонтирана Сливница ще разчисти бункерите отстрани, ще се вдигнат цените на парцелите, ще има и търговски обекти. Браво!

19.12 2012 в 14:04

Кръстовище на две нива на Лъвов Мост и на мен ми се вижда малко самоцелно.

18.12 2012 в 18:57

Принципно да, но не и на Лъвов мост. Този мост е една от емблемите на София от над век, а и движението по Мария Луиза не е толкова натоварено, че да изисква такъв мост.

18.12 2012 в 16:07

Заем не ми харесва... но за кръстовища на две нива - твърдо за!