ЕС забранява пастета, за да не страдат гъските

18 октомври 2012 в 19:10 5929 13

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

 

Да се преустанови производството и продажбата на гъши черен дроб в Европейския съюз, поиска италианският евродепутат Андреа Занони. Аргументът е да се приключи с „мъчението на милиони патици и гъски” заради пастета от гъши дроб.

Още 7 евродепутати подкрепят искането на Занони. Те дадоха за пример,че през юли тази година американският щат Калифорния също е забранил птичия деликатес.

В момента производството на гъши дроб е забранено в 22 от 27-те страни членки на Евросъюза. Вносът и продажбата на пастет обаче са разрешени във всички страни от ЕС.

За миналата година България е вторият най-голям производител на гъши и патешки пастет в Европа. Само за 2011 г. у нас са отгледани 5,5 млн. патици.

В момента най- големият производител на гъши дроб в Европа е Франция (около 80 %  от световната продукция на гъши и патешки дроб). Други страни-производителки са  Белгия, България, Унгария и Испания. 

Българският пастет от гъши дроб се прочут най-вече със скандала около Марио Николов, обвинен, а след това оправдан, че е откраднал 7,5 милиона евро по САПАРД, които са били за машини за пастет.

По време на проточилата се години сага Николов винаги твърдеше, че обвиненията са атака срещу българския пастет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews