ЕС забранява пастета, за да не страдат гъските

Последна промяна на 18 октомври 2012 в 19:10 4367 13

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

 

Да се преустанови производството и продажбата на гъши черен дроб в Европейския съюз, поиска италианският евродепутат Андреа Занони. Аргументът е да се приключи с „мъчението на милиони патици и гъски” заради пастета от гъши дроб.

Още 7 евродепутати подкрепят искането на Занони. Те дадоха за пример,че през юли тази година американският щат Калифорния също е забранил птичия деликатес.

В момента производството на гъши дроб е забранено в 22 от 27-те страни членки на Евросъюза. Вносът и продажбата на пастет обаче са разрешени във всички страни от ЕС.

За миналата година България е вторият най-голям производител на гъши и патешки пастет в Европа. Само за 2011 г. у нас са отгледани 5,5 млн. патици.

В момента най- големият производител на гъши дроб в Европа е Франция (около 80 %  от световната продукция на гъши и патешки дроб). Други страни-производителки са  Белгия, България, Унгария и Испания. 

Българският пастет от гъши дроб се прочут най-вече със скандала около Марио Николов, обвинен, а след това оправдан, че е откраднал 7,5 милиона евро по САПАРД, които са били за машини за пастет.

По време на проточилата се години сага Николов винаги твърдеше, че обвиненията са атака срещу българския пастет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2015 в 12:19

Та те не се използват само за храна а и във фармацевтиката,колко сте невежи всички,вижте лекарството осцилококциом и мн.други,какво съдържат и тогава изказвайте мнение!!!Тя и липата да не я берем да не мъчим дръвчето,а чай после от къде???

21.10 2012 в 20:06

Глада ще е единствено за българските работници и техните семейства, защото гъшия дроб предимно се изнася. На всички им е жал за гъските, а на мен - за нашите производители. (нямам нищо общо с този бизнес)

19.10 2012 в 22:36

до пончо и другите псевдозащитници на гъските и патиците

САЩ които забраниха гъшия пастет ядат гмо и слагат стероиди и хормони при отглеждането на животни. Европа не позволява продажбата на такова месо, защото е вредно, съответно те предприемат ответни мерки;Който го интересува - тези птици нормално в природата също се угояват за да могат да издържат дългите полети по време на миграцията.Във Франция - родината на гъшия дроб продължителността на живота е най-дълга в Европа, а в департаментите където и традиция да се яде е най - дълга за страната;Най-добре еможе би да сме вегетарианци,като не забравяме все пак ,че сме месоядни / например наличието на кучешки зъби го доказва/.Освен това Земята може да изхрани понастоящем само една трета от съществуващото население.Нека вегетарианците да кажат какво да правим с другите две трети.Проблемът с гъшия дроб е като проблема с птичия грип,лудата крава и свинския грип - бизнес войни.Не ставайте тяхна жертва.

19.10 2012 в 22:28

Глупости на търкалета. Като ги сърбят ръцете да забраняват нещо, да бяха забранили "гушенето", не пастета. Ама на, бюрократска логика, пък ако мине — мине.

19.10 2012 в 07:03

te horata umirat ot glad , ama koi mu dreme .. dai da se borim za guski , ku4eta i kotki .. puk ako ostanat i nqkoi den i za horata

<em>Моля, пишете на кирилица.</em>

19.10 2012 в 02:40

Хората са по-важни казвате, първо за тях да мислим. Вярно, но нали между основните ни проблеми са жестокостта и безразличието? Няма как да действаме само в една посока като коне с капаци. Нещата са навързани. Някак ми е трудно да си представя едно образцово общество с щастливи хора и в същото време ферми за смърт около всеки по-голям град.
По принцип би било най-добре да сме вегетарианци, но това не е възможно. Можем обаче да забраним жестокото отношение на индустрията към животните. Някой обаче щял да загуби милиарди, щяла да пострада икономиката - какво от това, заслужава(ме) си го. А и световната икономика е толкова зле, че едва ли ще забележим.

19.10 2012 в 02:39

Има ужасяващи документални кадри как се "отглеждат" пилета, гъски и други за месо и те не са изключение или постановка. Не знам дали е редно да давам линкове към нещо, което аз самият нямах сили да изгледам, а само прескачах видеото, но който иска и не се плаши от такива неща да види в гуъл или meat.org. Човечеството си е измислилило мита за ада, но малко си дават сметка, че той наистина съществува и всекидневно се храним с продукцията му.

18.10 2012 в 21:35

Яла съм, в Париж. Да, вкусно, но не е нещо без което не мога.
И да, грехота е така да се мъчат живи същества, за да може човекът да парадира с възможностите си.
Но и тук ще попитам, защо ЕС се загрижи толкова много за гъските, а не го е еня за хората, та нали уж човеците сме висшият разум на планетата Земя...или пък не сме, а?

18.10 2012 в 21:28

Само човек, който не е наясно с "технологията" за производство на гъши черен дроб може да се надсмива на тази новина. В гърлото на гъската се нанизва тръба, през която в стомаха й се "подава" зърно. За да може количествата зърно, които се подават през тръбата да се "усвояват", черния дроб на гъската работи прекомерно, водейки до многократното му и несъразмерно увеличаване. Цената на това е увреждането и "омазняването" на черния дроб. След това черния дроб се продава, на баснословна цена, която така или иначе никой от читателите на този сайт не би си позволил. Колко от вас са яли "фоа гра"? Смешен плач!

18.10 2012 в 21:10

Как по-точно страдат? Надявах се поне да е обяснено коя точно част от производството на пастет води до страданието на пернатите... Дайте да забраним пържолите, та да могат и свинете малко да подишат...