Емо Фаса: Властта използваше МВР и НАП, за да заграбва фирми

OFFNews 27 май 2013 в 10:37 14111 16

Емил Димитров и Иван Петров в студиото на ТВ7
Емил Димитров и Иван Петров в студиото на ТВ7

Властта използваше МВР и НАП, за да присвоява бизнеси. Това обяви бившият депутат от ГЕРБ  Емил Димитров - Емо Фаса, в интервю за TV7 тази сутрин.

Полицията е оказвала натиск върху предприемачи, за да може властта да завземе бизнеса, като присвоява дялове от фирмите, стана ясно от думите на Димитров и другият гост - бившият депутат от ГЕРБ Иван Петров.

Според Димитров от МВР притискали бизнеса, за получат дялове над 50%. Емил Димитров се позова на потърпевши бизнесмени. Престъпната схема осигурявала до 80% от бизнеса на предприемачите. Димитров обясни, че е търсил Борисов за разговори по темата, но бившият премиер отричал да има нещо общо.

По време на управлението на ГЕРБ държавата е губила над 1,5 млрд. лв. годишно от контрабанда на цигари. Ако управляващите бяха овладели контрабандата, тази сума щеше да е достатъчна за увеличение на пенсиите, смята Димитров. 

Той обясни, че лично е предложил на всеки граничен пункт да бъде поставен скенер и всеки камион да бъде проверяван. Предложението обаче не било реализирано.

Иван Петров, който също напусна редиците на ГЕРБ, подкрепи думите на Димитров. Двамата ексдепутати са готови да сътрудничат на прокуратурата, ако бъдат предприети действия по разкриването на незаконните практики по времето на кабинета "Борисов". Иван Петров лично е разговарял с директора на НАП Красимир Стефанов и заместника му Тодор Тодоров за това, че близки на Цветанов участват в схеми за източване на ДДС. Срещу тях обаче не е предизвикано разследване.

Според Петров в началото на мандата през 2009 година областният координатор на ГЕРБ-Благоевград Костадин Хаджигаев лично съобщава на Борисов за контрабанда на цигари. „Цветанов се направи на учуден и в крайна сметка нищо не стана, камионите си минаха през страната и не се стигна до извършителите”, разказа Петров. Той обясни, че е имало приближени до правителството кръгове, които са се облагодетелствали от контрабандата.  

„С течение на времето забелязах неща, които не бяха адекватни. Вместо да изкореним негативните практики, те започнаха да се случват при нас”, заяви Иван Петров.  

Според Емил Димитров бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който има обвинения за корупция, знае достатъчно много за корупционните схеми на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това е причината да се възбуди делото срещу бившия земеделски министър.  "Пак са го скроили по милиционерски. Министър да даде подкуп на подчинен, ще ни се смеят в цяла Европа", коментира Димитров.

Той обясни още, че от някои неща Борисов умишлено е бил изолиран, което било "манталитет на Цветанов". "Той искаше да е филтърът, което и при Дянков се получаваше между другото, иска да е филтърът между премиера и останалите независимо дали са нормални граждани, дали са наши депутати, дали са чужди и т.н. И всеки, който имаше директен достъп до него, започваха. Тя, процедурата, е много стандартна, по милиционерски. Започва се първо в удобни медии - бой по неудобните, по различните. Както се казваше едно време – да бием врага с партиен билет", разказа още бившият депутат от ГЕРБ. Той смята, че зад тази схема стоят или Цветанов, или "монтанската правна школа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!