Няма стимули за шофьорите на електромобили у нас

Юлиан Христов 19 декември 2011 в 16:56 1840 0

Все още няма достатъчно стимули за разпространението на електромобили. Това каза в предаването „Време за пари“ на OFFRoad Radio Пламен Маринов, който шофира заводски електромобил от пролетта. По думите му от страна на Столична община е имало обещания, които все още не са изпълнени в цялост. „За съжаление, дори и колонките, които трябваше да се изградят преди няколко месеца, започнаха да се появяват преди няколко дни“, коментира Маринов.

Той твърди, че в София има само седем електромобила - пет са Peugeot и по един Citroen и Mitsubishi. „За да се стимулира купуването на тези автомобили, тъй като те са скъпи за физически лица, трябва да има данъчни облекчения“, коментира Маринов. Средно такъв автомобил излиза около 30 хил. евро без ДДС. Има и други възможности за облекчения, като освобождаване от винетни такси или ако колата се признава за данъчен кредит.

В градски условия електромобилът изминава около 100-120 км с едно зареждане. Има възможности за регенерация, което означава, че при освобождаване на педала за газта, двигателят започва да работи в генераторен режим. Метеорологичните условия влияят върху способностите на автомобила, тъй като батерията му е конструирана за оптимална работа при температури около 17-18 градуса. При намаляване на температурата около 0 градуса, капацитетът на батерията спада с около 15-20%. Има значение и натовареността на автомобила, както и продължителните наклони.

Най-голямото предимство на електромобила е, че при престой той не консумира никаква енергия.

По думите на Пламен Маринов, ако по големите бензиностанции бъдат изградени колонки, пътят до морето ще струва около 10 лв. Едно зареждане на нощна тарифа излиза 1.80 лв. Единственият недостатък е в удължаването на времето за пътуване, тъй като ще са необходими средно четири зареждания, всяко от което е около половин час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!