Ексшефът на ДКЕВР - калинка, поевтиняването на тока - незаконно

09 март 2013 в 14:26 2029 4

Михаил Миков. Снимка:БГНЕС
Михаил Миков. Снимка:БГНЕС

Бившият вече председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова няма диплома за висше образование. Това твърдение изнесе депутатът от БСП Михаил Миков снощи в предаването „Панорама“ на БНТ.

Ако това е вярно, то под въпрос е законността на решението на енергийния регулатор за намаляване цените на тока, посочи Миков.

”Правителството назначи Юлиана Иванова, която няма диплома за висше образование и сега лекичко иска да се измъкне от отговорността, като тази вечер съобщиха, че щели да назначат друг човек”, заяви Миков.

Вчера вечерта, броени часове преди предаването правителството в оставка назначи за нов шеф на регулатора досегашния зам.-министър на икономиката Евгения Харитонова. Тъкмо Харитонова през януари представи Юлиана Иванова на заседание на кабинета с думите: "Иванова има инженерно образование, дългогодишен опит в чужди компании, една от които е RWE, една от водещите енергийни компании не само в Европа, а в света. Иванова има определяща роля във въвеждането на RWE в България". 

Миков окачестви Иванова като ”поредната калинка”, назначена от ГЕРБ. Тя бе принудена да подаде оставка, след като ден след назначаването й стана ясно, че извършва незаконна търговия с цигари в интернет.

Назначаването на човек без висше образование в ДКЕВР  е в противоречие със Закона за енергетиката, където има изискване членовете на комисията да са хора със завършено висше образование със степен "магистър". Според информацията на Миков през 1997 година Иванова е прекратила образованието си в Техническия университет в София поради слаб успех. Левият депутат настоя за проверка на тази информация. 

По думите му трябва да се провери и дали е било законно последното решение на ДКЕВР за поевтиняването на тока, щом председателят на ДКЕВР е бил без висше образование.

Миков коментира, че вероятно засегнатите от намалението на цените ще поставят въпроса дали решението е взето от законен състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews