„Екопрокурори“ ще работят по престъпления срещу природата

09 ноември 2012 в 17:48 1955 1

Пожар. Снимка: БГНЕС
Пожар. Снимка: БГНЕС

До две години 60 прокурори от цялата страна ще бъдат подготвени за специализирана работа по престъпления, касаещи околната среда.

Това съобщи екоминистерството, което съвместно с Асоциацията на прокурорите в България ръководи проект за подготовката на специализираните обвинители.

Целта на проекта е да се подобри сътрудничеството между прокуратурата, компетентните институции в сферата на околната среда и природозащитата, и гражданските организации, които често са източник на сигнали за престъпления. Проектът се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество за намаляване на икономическите и социални неравенства в разширения Европейски съюз.

Съдебната статистика потвърждава необходимостта от експерти по екологичните престъпления. Въпреки многобройните сигнали за екопрестъпления в последните години – като бракониерство, незаконна сеч, улов на защитени животни, незаконно строителство в защитени територии, за 2009 и 2010 г. от общо 300 000 новообразувани съдебни производства едва 90 са за криминални деяния, увреждащи околната среда. Рекапитулацията от тях е още по-красноречива: от внесени в съда близо 95 хиляди дела само 11 за престъпления от екологичен характер, а в крайна сметка са наказани едва 10 лица - 9 с глоба и един с присъда.

Постоянен сайт с дискусионен форум ще проследи 2-годишната работа по специализацията на обвинителите, предвижда проектът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови