ЕК забрани пестициди, вредни за пчелите

Елица Мартинова 24 май 2013 в 15:09 1725 0

Суровата зима е причина за измирането на 1/3 от пчелите. Снимка: EPA/БГНЕС
Суровата зима е причина за измирането на 1/3 от пчелите. Снимка: EPA/БГНЕС

 

Европейската комисия потвърди решението си да забрани употребата на пестициди, които вредят на популацията на пчелите. Ограничението ще влезе в сила на 1 декември и ще важи за период от две години.

 

Забраната важи за три пестицида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Те се използват за в земеделието под формата на торове. Производителите третират с тях семената и листата на растенията, включително и на зърнените култури.

 

Трите забранени съставки присъстват в препарати на компаниите Байер и Сингента. Фирмите опитаха да окажат силен натиск срещу решението на Европейската комисия.

 

Пестицидите бяха определени като един от ключовите фактори, довели до намаляването на пчелните популации на територията на целия континент.

 

Държавите-членки на ЕС ще трябва да се съобразят с решението на Комисията и да променят издадените разрешителни към земеделците. Крайният срок, в който въпросът трябва да бъде уреден, е 30 сепрември 2013 г.

 

Съществуващите запаси от трите пестицида ще могат да се прилагат най-късно до 30 ноември. От Европейската комисия съобщиха, че отговорни за изпълнението и контрола над регламента ще бъдат националните власти.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!