ЕК: Без санкции за България и Германия заради прекомерен дефицит

Елица Мартинова 30 май 2012 в 15:29 1086 0

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, Снимка: БГНЕС, Архив
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, Снимка: БГНЕС, Архив

Европейската комисия поиска България и Германия да бъдат извадени от списъка със страните с прекомерен бюджетен дефицит и да бъде спряна процедурата по налагане на санкции, съобщи Министерството на финансите.

Процедурата срещу страната ни беше започната през 2010 г.

Комисията обяви препоръката си към Съвета по време на заседание на 30 май. Благоприятната развръзка за страната ни дойде, след като България успя да върне бюджетния си дефицит в посочените от Европа норми – до 3% от БВП.

По време на заседаниято ЕК прие пакет от икономически мерки и реформи, засягащи развитието на 27-те страни-членки на ЕС. Всяка отделна държава получи специфични препоръки, съобразени с индивидуалната и ситуация.

„Днес Комисията взе важни решения, определящи по-нататъшните действия. Сега трябва да удвоим усилията си както на национално, така и на европейско равнище, за да се движим по-бързо и да напредваме“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

България трябва да увеличи усилията си за подобряване качеството на публичните разходи, особено в секторите на образованието и здравеопазването, гласи една от препоръките на ЕК към страната ни.

Европейските анализатори смятат, че България трябва да задържи курса на стабилната фискална политика, за да се постигне средносрочната бюджетна цел до края 2012 г., а властите трябва да предвидят мерки в случай, че се материализират рисковете за бюджетния сценарий.

В препоръките се споменава още, че страната ни трябва да приеме мащабна данъчна стратегия, която да подобри постъпленията и да помогне в борбата със сивата икономика.

Нужни са още подобрения в пенсионната реформа и реформи в администрацията, за да се премахне бюрокрацията, посочва още ЕК.

Сред препоръките за страната ни са да се подобрят усвояването на европейските фондове и независимостта на съдебната система.

За да подобри икономиката си, страната ни трябва още да премахне пазарните бариери.

В доклада е отбелязано, че трябва да се ускори въвеждането на електронно правителство и да се стимулира енергийната ефективност.

Заедно с пакета от мерки, ЕК представи и заключенията си от 12 задълбочени анализа в областта на макроикономическия дисбаланс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!