Една блокада от първо лице

Нели Чолашка 13 юни 2012 в 23:54 5223 4

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Не очаквах повече от 50-60 души да се съберат на поредния протест в София на Орлов мост срещу промените в Закона за горите. Организацията му чрез Facebook  започна само няколко часа, преди да се състои.

Обикновено от хиляди подкрепящи в мрежата даден протест в крайна сметка се събират малцина на улицата.

Малцината полицаи, изпратени да нагледат какво ще стане, обаче също бяха изненадани. Но неприятно.

В уречения час - 19.30 ч., към Орлов мост започнаха на тълпи да пристигат младежи, които с хитри маневри - уж пресичайки кръстовището, успяха към 19.45 ч. да се съберат върху самия мост и да прекъснат движението от бул. "Цариградско шосе" към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Успя да ги събере гневът срещу гласуваните днес от парламента промени в Закона за горите, станали известни като "поправките "Витоша ски", защото се смята, че защитават интересите на концесионера на лифтовете на Витоша Цеко Минев.

Младежи от различни екоорганизации или просто планинари пяха в защита на българските гори "Хубава си моя горо" и химна на България.

Към 20 ч. малцината полицаи получиха подкрепление от свои колеги с каски и палки, както и моторизирани полицаи, които застанаха срещу протестиращите младежи с цел да ги уплашат. За щастие до последно до сериозни ексцесии не се стигна. Най-вероятно защото "не е европейско".

Протестът, който случайно съвпадна с рождения ден на премиера Бойко Борисов, започна със скандирания "Бойко Борисов - педераст", но завърши с "Happy birthday, Бойко".

Това е вторият най-масов протест за годината след този от февруари срещу ACTA. Другото обединяващо беше фактът, че се събраха предимно млади хора, които не искаха и не търсеха конфронтация, а просто защитаваха кауза.

В 20.30 ч. пристигна допълнително подкрепление от полицаи с палки. Лека-полека те успяха да пробият блокадата и стигнаха до средата на моста. Най-смелите младежи останаха в другата половина от моста, седнали на земята. Повечето бяха с колела, легнали до тях.

В отчаяните си опити да сплаши протестиращите МВР изпрати и полицаите на коне, които патрулират в Борисовата градина. И така от едната страна на моста (към Софийския университет) стояха моторизираните полицаи, а от другата (към "Цариградско шосе") - конната полиция. И двете групи така и не се намесиха в опитите да бъде разбита блокадата.

Към 20.50 ч. МВР изпрати тежката артилерия - бронирана кола с още полицаи с палки. Младежите все по-често скандираха "Без насилие" и започнаха да прегръщат полицаите с палки.

Първите арестувани и вкарани в бронираната кола бяха момичетата, които прегърнаха полицаите. И така точно в 21 ч. полицията успя да пробие блокадата на протестиращите срещу изсичането на горите младежи, като арестува неколцина. Така отпуши и движението на кръстовището на Орлов мост.

Трафикът на това ключово за София кръстовище не пострада сериозно от протеста. Автомобилите и автобусите бяха пропускани през локалното платно на Орлов мост от бул. "Цариградско шосе" към бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".  По-новите тролеи, които могат да се движат и без ток, също успяха да преминат, но останаха блокирани от по-старите тролеи.

Малко преди да се разпръснат, младежите скандираха "Утре пак!" и "Всеки ден ще е така - до победата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!