Европа отказа да съди престъпник ли е премиерът

25 септември 2012 в 16:00 3689 7

Снимка: europa.eu
Снимка: europa.eu

В понеделник Координационният съвет на Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент е решил да не провежда изслушване за тъмното минало на Бойко Борисов.

Координационният съвет е отхвърлил с 4 на 3 гласа искането за изслушване, твърди сайтът bivol.bg.

Решението на Координационния съвет се взима на закрити вратa, като в него има по един представител от всяка европарламентарна група.

Искането за изслушване на Борисов е подкрепено от председателката на CRIM - италианката Соня Алфано (от АЛДЕ - Алианса на либералите и демократите за Европа), както и от нейната сънародничка Рита Борселино от групата на Социалистите и Демократите.  За изслушването е бил и датчанинът Сьорен Бо Сордергаард от Северната зелена левица. Вторият "зелен" координатор - белгиецът Барт Стаес, не е присъствал, твърди bivol.bg.

Съпартиецът на Алфано от АЛДЕ Бил Нютон Дън обаче не е подкрепил председателката на CRIM и е гласувал против изслушването, заедно с представителката на ЕНП Вероник Матьо (Франция). Против изслушването за тъмното минало на Борисов са гласували и двама евроскептици: Джеймс Никълсън от консерваторите и представителят на крайно-дясната италианска "Северна лига" - Марио Боргезе, пише bivol.bg.

Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM) беше сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американските дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич.

В сигнала се настоява Комисията да проведе публично изслушване на свидетели, сред които Джулиън Асанж за автентичността на докладите, изтекли в Wikileaks, разследващия журналист от Тагесцайтунг Джон Гетс, разкрил че информацията за Борисов е подадена от ЦРУ, подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич, зам.-директора на ОЛАФ Васил Киров, директора на Европол Роб Уейнрайт и премиера Бойко Борисов.

Чобанов, Йорданов и Пенчев се позовават на разкритията в два дипломатически доклада на посланик Джон Байърли, в които пише, че американската служба SIMO идентифицирана впоследствие като ЦРУ е потвърдила връзка на премиера със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини.

Междувременно Борислав Сандов от партия Зелените съобщи, че ще се свържат с евродепутата Барт Стаес, за да разберат каква е причината, заради която не е присъствал на Координационния съвет на CRIM.

При Кординационния съвет Европейската народна партия има един глас. Координаторите са по един от всяка партия. ЕНП не може да блокира подобно изслушване самостоятелно. Искам да видя кой е подкрепил ЕНП, заяви пред OFFNews.bg евродепутатът Светослав Малинов.

Атанас Чобанов, Асен Йорданов и Петър Пенчев ще внесат искане да се запознаят с мотивите на гласувалите и ще настояват за прегласуване на решението на откритото заседание на CRIM на 15 октомври 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!