Два пъти повече бездомници за три години

Борислава Бибиновска 20 април 2013 в 15:15 2657 0

2 пъти повече бездомници за три години. Снимка: БГНЕС
2 пъти повече бездомници за три години. Снимка: БГНЕС

Почти два пъти е нараснал броят на бездомните хора у нас за последните три години. Това сочат данните на Агенцията за социално подпомагане за регистрираните от нея бездомници, цитирани от "24 часа".

992 са регистрираните бездомни през 2012 г. През 2011 г. техният броят е бил 709, а през 2010 г. - 575 души. От АСП уточняват, че това е броят на бездомниците, които по някакъв начин са поискали помощ от държавата или са били регистрирани, а не на всички бездомни българи.

Именно разстящият брой на бездомните и липсата на конкретна статистика за техния брой стана причина вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова да поиска Националният статистически институт да ги преброи.

"Това е проблем, който става изключително сериозен и би трябвало да имаме статистически данни, за да можем да планираме каквито и да е политики в тази сфера", отбеляза вицепремиерът по време на последното заседание на правителството в сряда.

Междувременно специалистите отчитат, че регистрираните бездомници надхвърлят капацитета на приютите. В цяла България има 14 центъра за временно настаняване с общ капацитет 641 души.

Най-тежко пък се оказва положението с бездомниците в София.

1/3 или 341-ма от регистрираните в цялата страна бездомни са на територията на Столична община. От тях 167 са регистрирани само на територията на район "Възраждане".

На второ място по брой на безпризорните жители се нарежда Русе. В цялата Русенска област са регистирани 161 души.

Във Варна са установени 140 души без дом, а в Пловдив броят на регистрираните бездомници е 130.

Към момента единствените области, в които не е регистриран нито един бездомник са Пазарджик, Монтана, Ловеч и Добрич. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови