Доктори: Пазете се от хомеопати без диплома

Борислава Бибиновска 06 декември 2012 в 15:34 4330 1

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Пациентите да не се доверяват на самозвани лечители, които забъркват някъде лекарства с неясен произход, призоваха от Българска медицинска хомеопатична организация (БМХО).

Специалистите обясняват, че доктори без дипломи провъзгласяват себе си за хомеопати и уверяват, че могат да лекуват всякакви болести.

От организацията подчертават, че е от изключителна важност хомеопатът да е дипломиран лекар.

Не за пръв път от БМХО алармират за зачестилите случаи на лечители, които обявяват че лекуват дори диабет и тумори само с хомеопатични средства. 

"Заблудени пациенти вярват, че всичко може да се излекува с хомеопатия", заявяват представители на БМХО.

Те обясниха, че все повече "не-лекари" използват хомеопатията, като обещават лек срещу ракови заболявания. Затова специалистите предупреждават всеки човек, решил да се обърне към лечение с хомеопатични средства, да внимава към кого се обръща. Ако имат колебание, преди това пациентите да се консултират с личния си лекар.

При допускане на наивност от страна на пациента често се стига до усложнения на заболяването и дори до смъртни случаи, казаха от БМХО.

Противоречие

От организацията обясняват, че противоречията относно хомеопатия се дължат на факта, съществуват две течения - клинична хомеопатия и т. нар. "класическа хомеопатия".

Клиничната хомеопатия използва лек и физиологичен лечебен метод. Лекарите клинични хомеопати работят само с хомеопатични продукти, разрешени за употреба и регистрирани по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и отпуснати в аптечната мрежа.

Класическата хомеопатия може да се практикува от всеки. Обичайно тези "лечители" не използват официално регистрираните хомеопатични продукти, а "забъркват свои "специалитети" в лечителските си кабинети". Те си позволяват да лекуват симптоми без ясна диагноза, предупреждават от БМХО.

В момента у нас над 1000 лекари практикуват хомеопатия. Те обясняват, че хомеопатията е метод, който се прилага само при преценка на лекаря и при правилно диагностициране на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови