Депутатите приеха промените в бюджета на първо четене

Нели Чолашка 25 юли 2013 в 15:25 2929 12

Депутати. Снимка: БГНЕС
Депутати. Снимка: БГНЕС

След 4-часови дебати депутатите в крайна сметка приеха на първо четене актуализацията на Бюджет 2013 г.

Той беше приет с гласовете на БСП и ДПС. "Атака" гласуваха "въздържал се", както е гласувал и един от депутатите на ГЕРБ. Останалите 88 депутати на Бойко Борисов гласуваха "против".

На днешното заседание на парламента ГЕРБ за първи път влезе в пленарна зала от месец насам. Те бяха в почти пълен състав.

Липсваше Искра Фидосова, която си депозира оставката след скандала с тефтерчето на Филип Златанов (днес не остана време официално да я освободят). Незнайно защо отсъстваше и Цветан Цветанов.

"Гласуването на бюджета е най-политическия закон, който се гласува в парламента. От него става ясно кой е опозиция и кой подкрепя управлението. 

Това означава, че те за първи път официално признават ролята си на опозиция”, обяви по време на дебатите социалният министър Хасан Адемов.

От ГЕРБ не успяха да извадят много силни аргументи, с които да защитят изготвения от тях бюджет за тази година.

Бившата здравна министърка Десислава Атанасова каза, че е добре, че ще има повече пари за здравеопазване, но като цяло управляващите не са успели да убедят хората в нуждата от тази актуализация и това личи от продължаващите 42 ден протести.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че няма по-голямо доказателство за несъстоятелността на тезите на ГЕРБ от факта, че Симеон Дянков не е сред тях в момента.

Актуализацията на бюджета предвиждат допълнителни  160 млн. лева за разплащане с бизнеса, с 40 млн. лева ще бъдат увеличени средствата за хората с увреждания, тъй като предвидените в бюджета свършват октомври.

Ще бъдат осигурени и повече пари за ваучерите за храна за работещите, както и 5 млн. лв. повече за болниците. 

С промените се разрешава на правителството да тегли още 1 млрд. лв. дълг.

Премиерът Пламен Орешарски твърди, че въпреки това няма да се увеличи общият размер на държавния дълг в бюджета от 14.6 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews