Сините искат оставката на Дянков

Елица Мартинова 05 декември 2012 в 12:02 1563 0

Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС
Ваньо Шарков. Снимка:БГНЕС

"Синята коалиция" иска финансовият министър Дянков да подаде оставка, защото превърна Здравната каса в собствена бюджетна касичка", заяви в кулоарите на парламента депутатът на "Синята коалиция" и бивш член на СДС Ваньо Шарков.

Коментарът на сините бе по повод бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който се обсъжда в момента в парламента. 

"Безспорен е фактът, че само за последните две години Министерството на финансите открадна поне 59 милиона от здравноосигурителните вноски на българските граждани. Правителството отказа да осигурява децата наравно с останалите граждани. ДДС-то върху лекарствата е едно от най-високите за страните от Европа. НЗОК стана донор за бюджета и в тази връзка смятаме, че министър Дянков трябва да подаде оставка", заяви Шарков.

"Политиката на управляващите в сектора е вредна и се характеризира с редица пропуски. Здравната каса бе принизена от обществена институция, защитаваща интересите на хората, до счетоводен отдел в Министерство на финансите", обясни депутатът от "Синята коалиция" Петър Москов.

Той посочи, че липсват адекватни механизми за контрол на изразходваните средства в сектора. По думите му парите, които болниците изразходват за лекарства и консумативи, са под 10% от разходите им. 

"Всичко друго отива другаде. Постоянно се обяснява, че няма пари. Това не е истина, просто здравната каса е ослепена. Срещаме постоянен отпор на идеята да се въведат електронни здравни карти, чрез които ще се следят изразходваните пари", заяви Москов.

Според него управляващите не полагат усилия за повишаване качеството на услугите в сферата и удовлетворение на работещите в сектора.

"По този начин ние губим абсолютно всякакъв стимул да се осигуряваме, просто нямаме мотивация", посочи Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!