Депутатите пак променят Закона за ДАНС

Нели Чолашка 04 юли 2013 в 13:29 2715 0

Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС
Сградата на ДАНС. Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене нов законопроект за промени в Закона за ДАНС, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан.

Промените са козметични с цел увеличаване правомощията на президента да получава информация от агенцията за разлика от измененията, които депутатите приеха в първите дни от работата на 42-то Народно събрание.

Заради обещание да бъдат увеличени правомощията му държавният глава Росен Плевнелиев не наложи вето върху първите промени в закона.

С тях беше отнето правото на президента да назначава шефа на ДАНС и веднага последва избора на Делян Пеевски за председател на агенцията, което доведе до масови протести, прераснали в протести срещу кабинета "Орешарски".

Очаквано депутатите отхвърлиха предложение на Цветан Цветанов и група народни представители от ГЕРБ, с което се предлага отмяна на последните промени в Закона за ДАНС.

 „Законът за изменение и допълнение на Закона за ДАНС, обнародван в „Държавен вестник” на 14 юни 2013 г., представлява безпрецедентен пример за нормотворчество, погазващ грубо и безпардонно както духа, така и буквата на Закона за нормативните актове.

На 14 юни 2013 г., петък, за цялото българско общество станаха кристално ясни скритите мотиви за тази промяна: в деня на обнародването на променения закон българският премиер внесе в пленарна зала предложение за избирането на нов председател на агенцията, което бе гласувано за петнадесет минути, без предварително обсъждане, без дебати, под очевиден политически натиск и в нарушение на парламентарните процедури!

Това всъщност показва, че цялата процедура по промените в закона за ДАНС е имала предназначението да обслужи политико-икономически интереси и в крайна сметка да „предложи” председателския стол на Агенцията на предварително определено лице – депутата Делян Пеевски", пише в мотивите на Цветанов.

Управляващите все още не смаят да издигнат нова кандидатура за шеф на агенцията за национална сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews