Документ доказа, че Делян Пеевски е бил официално шеф на ДАНС (обновена)

Владимир Йончев 21 юни 2013 в 13:47 12972 15

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Документ, подписан вчера лично от министър-председателят Пламен Орешарски, доказа, че Делян Пеевски официално е бил шеф на Държавната агенция "Национална сигурност".

На 20 юни премиерът Пламен Орешарски за втори път е подписал Решение на Министерски съвет за назначаване на Владимир Богданов Писанчев за временно изпълняващ функциите на председател на ДАНС. Решението с номер 371 вече е публикувано в системата за правна информация на Министерски съвет.

Това е второто назначение на Писанчев са временен шеф. Първото е от 30 май и е с номер 350. 

Това означава, че във времето между двете назначения на Писанчев е имало и друг шеф на ДАНС - Делян Пеевски. А от това следва, че той повече не може да се върне като депутат в Народното събрание.

Бързането да се назначи, а след това спешно да се освободи Делян Пеевски обаче е произвело огромен документален хаос, който повдига много въпроси, на които OFFNews още няма отговор.

В Решение 350 от 30 май са събрани 2 промени: Правителството предлага на президента да подпише указ за освобождаването на предишния шеф на ДАНС Константин Казаков и определя за временно изпълняващ длъжността Владимир Писанчев.

За назначаване или освобождаване на шеф на ДАНС е необходим указ на президента. За определяне на временно изпълняващ длъжността обаче е нужно само решение на МС, което влиза в сила щом Указът на президента за освобождаването на титуляра бъде публикуван в Държавен вестник.

Указът на президента за освобождаването на Казаков е обнародван на 14 юни - денят в който парламентът гласува председател на ДАНС да стане Делян Пеевски. Пеевски обаче е избран след поправките в Закона за ДАНС и според тях за назначаването на нов шеф указ не се изисква. Следователно Пеевски е станал председател на ДАНС.

Днес в Държавен вестник е обнародвано решението на НС от 14 юни, с което Пеевски встъпва в длъжност.

В същия брой е публикувано и решението за парламента за освобождаването на Пеевски от поста, гласувано на 19 юни. 

Така постът за втори път поема героят от разработката срещу журналисти "Галерия" Владимир Писанчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!