Ден 50: Протестите се местят на морето (видео)

OFFNews Последна промяна на 02 август 2013 в 19:23 5655 30

Завръщането на белия автобус. Снимка: Константин Павлов

Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски достигнаха до поредната символна кота - 50 дни на недоволство, шествия и скандирания "Оставка". 

По-рано през деня депутатите показаха какво е отношението им към опитите на президента да върне за преразгеждане някои спорни закони, а след това се оотеглиха на спасителния бряг на ваканцуването (по Хюсеин Хафъзов от ДПС). 

И тази вечер протестиращите са на жълтите павета, за да защитят каузата си както пред празните сгради на властта, така и пред гражданите на страната, за които всичко случващо в центъра на София е само тема от телевизионните новини. 

Акцентът на вечерта до момента е появата на импровизиран бял автобус, който строго се охранява от група милиционери  с дунапренови палки. Припомнянето на най-големия екшън от началото на протестите се превърна в хит и магнит за снимки и участие в скеча. 

Малко по-късно множеството бе приканено да помълчи за 5 минути в знак на несъгласие с безобразията в страната. По-голямата част от хората се разотидоха  към 21.15 ч. 

По всяка вероятност и протестът излиза във ваканция, като ще се търсят варианти за разрастването му в други региони на страната и особено по черноморските ни курорти. Следващият месец бе синтезиран в един от плакатите, на който пишеше: "Желаем ви отвратителна ваканция и треперещо завръщане". 

Вижте видео от Ден 50

Хронология на събитията (обновяваме постоянно): 

21.00 ч. - София - по-голямата част от демоснтрантите  се разотиват. На "Орлов мост" са останали около 500 души. Все още не е ясно дали и протестът ще излезе във ваканция или ще се пренесе на морето до края на август.

20.50 ч. - София - протестиращите обивиха 5-минутно мълчание срещу безобразията в държавата. След това бяха блокирани кръстовищата на Ректората и "Орлов мост".

20.30 ч. - София - шествието вече е пред парламента и скандира "Оставка". 

20.15 ч. - София - протестиращите пресичат ул. "Раковска". 

 Шествието потегля към парламента. Снимка: Константин Павлов

20.00 ч. - София - белият "автобус" повежда шествието към парламента, а милиционерите гонят всички, които се опитват да го снимат.

 Протестиращи се блъскат в инвентара на милицията. Снимка: Константин Павлов

19.50 ч. - София - трупата с мегафоните играе скеч с извеждането на импровизиран бял автобус. За охраната се грижат група милиционери, които на воля "бият" легнали на паважа протестиращи.

19.30 ч. - София - Групата с тъпаните вече е на площада и сред присъстващите настъпва оживление. Хората на протеста продължават да се увеличават. На един от плакатите пише "Септември ще бъде януари 1997 г."

19.20 ч. - София - протестиращите вече затвориха пл. "Независимост" и скандират "Оставка". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2013 в 13:17

хаха искам да видя как ще ме изгониш. моля ти се ела и ме изгони. а новото правителство няма да го оставим. според мен ореховката е закъсал яко щом се налага такива мишоци като тебе да го защищават. но просто искам да видя как точно ще ме изгониш без да се налага после да се упражняват върху тебе некви студентчета лицево-челюстна хирургия хахах

03.08 2013 в 13:15

абе баце какво е "газово оръдие"?

03.08 2013 в 10:33

О,БЕЗУМНИ ,СПРЕТЕ, НЕ КЛАТЕТЕ ЛОДКАТА , ТЯ НЯМА ДА СЕ ОБЪРНЕ ,ЗАЩОТО И НИЕ НЕ СМЕ МАЛКО, КОИТО СМЕ ГЛАСУВАЛИ. НО ЗАБАВЯТЕ ХОДА.

ЕЛАТЕ НА МОРЕТО ,НО КАТО ХОРА , ТЪПАНИТЕ ОСТАВЕТЕ В СОФИЯ ,ЗАЩОТО НЯМА ТАКИВА ДА ТЪРПИМЕ ГЕВЕЗЕТА ,ЩЕ ВИ ИЗГОНИМ, ДА СМЕ НА ЯСНО ,ОЩЕ ОТ НАЧАЛО.

НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ,ГО ОСТАВЕТЕ , НЕКА ДА РАБОТИ , ТО НЯМА ДА ИГРАЕ НА ГАЙДАТА НА ГЕРБАРИТЕ, ДА ВИ Е ЯСНО , ЗАТОВА НЕ ГО ХАРЕСВАТ.

ИНАЧЕ ,НА ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ НАПОМНЯЙТЕ ,ЧЕ СЪЩЕСТВУВАМЕ ,ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯТ КАТО ПРЕДИШНИТЕ УПРАВНИЦИА, КОИТО ПЛАЧАТ И СЕ ВАЙКАТ ВЪВ ЧУЖБИНА,ЗАЩОТО МАНДРАТА ИМ СВЪРШИ .

03.08 2013 в 10:15

На бесилото да си почиват. Цинизъм, наглост, нахалство, гьонсуратлък... Изпечените корумпи, слуги на мафията, затътриха продажни задници към морето да отмарят. Тежка и уморителна задача е това да се занимаваш с рушителство, реваншизъм, наместване на постове на отрепките на българското общество, представящи единствено интересите на олигархията... Ценности като достойнство, почтеност, отдаденост на кауза за просперитета на народа, диалогичност, демокрация... нищо не им говорят. К'вой туй, бе? Яде ли се, пие ли се???

03.08 2013 в 08:56

3 август ,"нова телевизия",08 часа "събуди си.
гледах и се чудих на гостенката антоанета цонева, колко глупости издрънка ,изък че е красива.
то чак толкова не сме прости ,нищо че сме провинция. софия не е българия, а морето е за всички.
ПРОТЕСТИТЕ СЕ МЕСТЯТ КРАЙ МОРЕТО, АМИ РАЗБИРА СЕ . ГОСПОДИН ИВАНО В,КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ВЪВ СОФИЯ,ЩОМ ИМА КОЙ ДА ВИ ПЛАЩА.
ВАРНА ПОСРЕЩА ПО БАЙРЯКА ,НО ИЗПРАЩА ПО АКЪЛА.НИЕ НЕ СМЕ ТОЛКОВА ЛЕСНИ ,КАКТО НИ МИСЛЯТ ПЛАТЕНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ.
МАЛКО ПОЧЕРНЕЙТЕ ,ЧЕ ДА ВИ ПОЗНАВАМЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА

03.08 2013 в 08:02

Не виждам причина протестът да излиза във ваканция. Депутатите може и да са в отпуска, но министрите са на работа. Ние искаме тяхната оставка, не на депутатите. Искаме оставка и да си свикат събраните извънредно ако трябва. Защо ще им даваме още 1 месец, в който да са с отвързани ръце?!? Не трябва да спираме!

03.08 2013 в 00:06

Е те с тая ниска надница затова са озлобени хахаха. ама като незнаят каде е офиса на сорос да се запишат на правилните протести така е .. ще цъкат за жълти стотинки.

03.08 2013 в 00:05

Бтв - имаше жертви сред полицията, пардон милицията.

Първо не съобразих баш и дадох щит на една мацка от баш мастия лумпените, ама тя миньонче и буквално се скри зад него, а в началото имаше един двама които с голям кеф се метнаха върху щитовете. За мен не е проблем, но на нея и цепнаха устата с ръба или болтовете.