Ден 50: Протестите се местят на морето (видео)

OFFNews 02 август 2013 в 19:23 6265 30

Завръщането на белия автобус. Снимка: Константин Павлов
Завръщането на белия автобус. Снимка: Константин Павлов

Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски достигнаха до поредната символна кота - 50 дни на недоволство, шествия и скандирания "Оставка". 

По-рано през деня депутатите показаха какво е отношението им към опитите на президента да върне за преразгеждане някои спорни закони, а след това се оотеглиха на спасителния бряг на ваканцуването (по Хюсеин Хафъзов от ДПС). 

И тази вечер протестиращите са на жълтите павета, за да защитят каузата си както пред празните сгради на властта, така и пред гражданите на страната, за които всичко случващо в центъра на София е само тема от телевизионните новини. 

Акцентът на вечерта до момента е появата на импровизиран бял автобус, който строго се охранява от група милиционери  с дунапренови палки. Припомнянето на най-големия екшън от началото на протестите се превърна в хит и магнит за снимки и участие в скеча. 

Малко по-късно множеството бе приканено да помълчи за 5 минути в знак на несъгласие с безобразията в страната. По-голямата част от хората се разотидоха  към 21.15 ч. 

По всяка вероятност и протестът излиза във ваканция, като ще се търсят варианти за разрастването му в други региони на страната и особено по черноморските ни курорти. Следващият месец бе синтезиран в един от плакатите, на който пишеше: "Желаем ви отвратителна ваканция и треперещо завръщане". 

Вижте видео от Ден 50

Хронология на събитията (обновяваме постоянно): 

21.00 ч. - София - по-голямата част от демоснтрантите  се разотиват. На "Орлов мост" са останали около 500 души. Все още не е ясно дали и протестът ще излезе във ваканция или ще се пренесе на морето до края на август.

20.50 ч. - София - протестиращите обивиха 5-минутно мълчание срещу безобразията в държавата. След това бяха блокирани кръстовищата на Ректората и "Орлов мост".

20.30 ч. - София - шествието вече е пред парламента и скандира "Оставка". 

20.15 ч. - София - протестиращите пресичат ул. "Раковска". 

 Шествието потегля към парламента. Снимка: Константин Павлов

20.00 ч. - София - белият "автобус" повежда шествието към парламента, а милиционерите гонят всички, които се опитват да го снимат.

 Протестиращи се блъскат в инвентара на милицията. Снимка: Константин Павлов

19.50 ч. - София - трупата с мегафоните играе скеч с извеждането на импровизиран бял автобус. За охраната се грижат група милиционери, които на воля "бият" легнали на паважа протестиращи.

19.30 ч. - София - Групата с тъпаните вече е на площада и сред присъстващите настъпва оживление. Хората на протеста продължават да се увеличават. На един от плакатите пише "Септември ще бъде януари 1997 г."

19.20 ч. - София - протестиращите вече затвориха пл. "Независимост" и скандират "Оставка". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!