Делото за обжалване на Pussy Riot отложено за 10 октомври

Вероника Шербанова 01 октомври 2012 в 11:38 1524 0

Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС
Pussy Riot на делото в московския съд. Снимка: БГНЕС

В Московския касационен съд започна обжалването на присъдата на пънк-групата Pussy Riot. След искане на едно от момичетата за смяна на адвоката ú делото беше отложено за 10 октомври. 

22-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 30-годишната Екатерина Самуцевич бяха осъдени в средата на август на по три години затворническа колония от общ режим заради молебена против президента Владимир Путин в храма „Христос Спасител“ в руската столица.

Днес започна обжалването на присъдата.

В последните дни преди началото на делото, един от адвокатите на момичетата, Николай Полозов, заяви, че срещу Екатерина Самуцевич е оказван натиск. В петък адвокатите посетили момичетата, за да обсъдят стратегията на делото. Ден по-късно Полозов разбрал, че Самуцевич е решила да се откаже от защитника си Виолета Волкова.

По думите му нейното решение е в резултат на посещение на Обществената надзирателна комисия. Той обясни, че подобно искане ще стане причина за отлагане на делото и добави, че неведнъж в състава на адвокатите са се опитвали да влязат хора, които защитават мнението на властта и опитващи се да го внедрят в защитата на момичетата.

Руската православна църква поиска вчера от Толконникова, Альохина и Самуцевич да се разкаят за действията си. В такъв случай им беше обещано към тях да бъде проявено милосърдие.

Екатерина Самуцевич действително поиска да се откаже от адвоката си в началото на делото за обжалване. Съдът първоначално отказа искането ú, тъй като няма официално назначен нов защитник, а и Самуцевич отказала да обясни в какво се състои несъгласието ú с Волкова.

След съвещание обаче искането ú беше прието и делото беше отложено за 10 октомври. 

Адвокатът на момичетата от групата Николай Полозов обясни на излизане от съда, че уважава решението на Екатерина да поиска смяна на защитника си. „За съжаление сега няма да можем да посещаваме Самуцевич, без тя изрично да е поискала това. Промяната може да попречи на стратегията, която сме изградили“, посочи той и допълни, че според него не е изключено решението за обжалването да бъде различно за всяко от момичетата.

Пред Московския съд се събраха около 40 поддръжници на пънк-групата, които скандираха „Свобода за Pussy Riot“. Участници в движението "Occupy Москва" пък пуснаха в небето три балона с лицата на адвокатите на момичетата. Според тях никой от тях не се е опитвал наистина да защити групата, а използвали делото като политически пиар. 

В същото време пред сградата на съда се събра и група от около 50 души противници на Pussy Riot. Част от тях, възрастни жени с икони в ръце, изпяха молитви в знак на протест срещу постъпката на момичетата и поискаха наказанието срещу тях да е по-строго.

Други пък донесоха пред съда надуваеми секс кукли с качулки върху главите. Акцията им премина под мотото "Няма да позволим да надуят Русия". Малко след началото ú те бяха изгонени от полицията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!