Делян Добрев уреди „Южен поток“ за сметка на газовия договор

Николай Марченко 12 ноември 2012 в 11:14 1598 0

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за пореден път призна, че преговорите за новия договор за доставки на руски природен газ не са приключили. Разговорите ще продължат в четвъртък, когато за церемонията по подписването на инвестиционното решение за газопровода „Южен поток“ в София пристига председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

Това стана ясно днес от думите на министъра в интервю за „Нова телевизия“. Добрев също така призна, че отстъпката от 11.1% за деветте месеца на 2012 г. ще е по-малка от 115 млн. долара. Въпреки че „Булгаргаз“ просто не можа да попълни запасите в газохранилището Чирен на по-ниска цена преди отоплителния сезон, министърът го обясни с това, че ще е по-изгодно запълването да се направи след влизането в сила на обещаната отстъпка за 2013 г. Какво ще е намалението за идната година обаче Делян Добрев не знае. „Това ще стане ясно в четвъртък. Все пак очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, така че нямаше причина да събираме в Чирен количества на сегашните цени, при положение, че после ще е по-евтино”, каза министърът.

 Що касае проекта „Южен поток“, то поне по този въпрос министърът увери, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром“ вече са се разбрали. Той припомни, че основните параметри не са се променили от междуправителственото споразумение от 2008 г. (ОВОС, ПУП, предпроектно проучване). „Няма нови параметри, с изключение на технически параметри по самия газопровод – колко ще е дълга тръбата, колко цола ще е, колко компресорни станции ще има, какво ще е налягането, къде ще се свърже с българската система, къде ще излезе от България“, коментира министърът.

Делян Добрев се оплака, че „най-голямото му притеснение“ било финансирането в размер на 30% от стойността на проекта (3.3 млрд. евро). Другите 70% от стойността на тръбата щели да се финансират от привлечени средства. По този начин на всеки акционер се пада по 550 млн. евро инвестиции. „Не само че ги нямаме тези средства, готови сме да ги вложим, но влагайки ги, носим и съществени рискове от реализиране на инвестицията. Финансирайки проекта на проектен принцип, без да даваме държавни гаранции, без да залагаме каквато и да е част от енергетиката, проектът сам по себе си носи рискове“, се опита да обясни ситуацията министърът.

Той обаче не даде никакви подробности, дали наистина няма опасност от преминаване на тръбата през три различни защитени зони на българската територия, както и за начина на „свързване с българската газопреносна система“, която не би трябвало да зависи по никакъв начин от новия газопровод.„Няма нито един параметър, с който не съм запознал обществото по един или друг начин. Така че няма нищо скрито, българският интерес е защитен“, категоричен бе министърът.

Делян Добрев призна, че най-вероятно ще последва примера на премиера Бойко Борисов и също няма да отиде на тържествената първа копка на „Южен поток“, която е насрочена от „Газпром“ за 7 декември. Министърът реши, че за него са „много важни“ двата инвестиционни форума в Япония и Китай, на които трябва да отиде до края на годината. „Там ще загубя по три дни, дори четири във всеки от форумите, така че може да се концентрирам върху тези две посещения в чужбина, защото наистина и тук има много работа“, оправда се енергийният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!