Държавата опъва 30–километрова мрежа по границата с Турция

Последна промяна на 16 октомври 2013 в 18:09 5760 17

Границата между България и Турция. Снимка: МВР
Границата между България и Турция. Снимка: МВР

Преграда с дължина 30 километра ще бъде издигната по границата на България с Турция, в района на гр. Елхово. Това реши кабинетът на днешното си заседание

Преградата ще представлява мрежа с височина 3 метра, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов след заседанието. Целта не е спиране на потока от бежанци, а засилване на охраната на границата, посочи Маринов.

„Тези заграждения нямат идея да връщат бежанците, тъй като ние сме против политиката на връщане. Идеята на тези заграждения или технически прегради е за повишаване нивото на охрана на българската граница и целта е лицата, които искат да минават през зелена граница, да се пренасочват към Свиленград, където е възможно в дълбочина на 3-4 километра да ги виждаме. Ние разполагаме с необходимата техника, имаме възможност да уведомяваме турските колеги, които да ги задържат", допълни Маринов.

В понеделник ще се състои извънредно заседание на правителството, на което ще се дискутира отпускането на близо 27 милиона лева до края на годината за справяне с бежанския поток. 

Поставянето на мрежата по българо-турската граница ще струва около 5 млн. лева и сумата е включена във въпросните 27 милиона, обясни Маринов. Той обаче не уточни кога ще бъде поставена тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2013 в 10:09

За нормалните хора има КПП-та.Само престъпниците минават незаконно. Ти престъпник ли си?

17.10 2013 в 10:07

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=355296
22.01.2011
Правителството взе решение за възстановяване на оградата по 143-километровата граница с Турция. Поводът е заразата от шап, която не признава териториални ограничения. Стотици животни паднаха курбан заради болестта, пресякла легално браздата. С вдигането на оградата изпълняваме и изискванията на Шенген за засилване на граничния контрол срещу нелегалната имиграция. "20 години събаряхме кльона, сега отново ще трябва да го строим. Защото едно е да си граница между Австрия и Германия, а друго - с Турция, където има над 1100 огнища на шап. Сега вършим работата на Европа", заяви по този повод премиерът Бойко Борисов.

ЗАЩО оградата ОЩЕ не е построена? ЗАЩО МУТРО?

17.10 2013 в 10:00

Ханко, спукана гумичке, ти в България ли си? Или дрискаш нета от Обетованата земя?

17.10 2013 в 09:34

Не е нужно да чакаш до тогава.Всички държави в Южна Европа, които имат имигрантски проблем със жители на Африка и Азия имат такива огради- Гърция, Италия, Испания. Като не ти харесва- заминавай за Африка или Близкия Изток - хем ще си близо до "бежанците" да им носиш дарения, хем ще си си при хора от твоята религия.

17.10 2013 в 09:29

"Тези заграждения нямат идея да връщат бежанците, тъй като ние сме против политиката на връщане."
Значи си признаха гадовете - против са на политика за връщане, те са ЗА политика България да събере вкички емигранти от Африка и Азия , които са решили да стават европейски граждани.
ОСТАВКА!

17.10 2013 в 00:25

Има много голямо значение, ако всеки не ще ни се натяква по медиите как трябва и сме длъжни да се грижим за нелегални имигранти,престъпници по смисъла на вропейските закони, т.е. за нелегалното пресичане на границата. (Тези хора не са бежанци по смисъла и на нашия закон и по Женевската конвенция. Те могат да ползват някакви хуманитарна закрила по една директива, но само в първата страна в която са в безопасност. България граница със Сирия или Мали няма - така че от гледна точка на бълг. закони те са престъпници по смисъла на чл. 279 от НК. Не случайно Франция ни върна една партида такива, а Румъния няколко.) Така че да са си останали в Турция, където няма война, мюсюлмани са и щяха да ги гледат като писани яайца.

16.10 2013 в 23:27

Няма голямо значение. Хората са тук и са избягали от Война. А тук ги посрещаме с мизерия докато разни министри крадат парите.

16.10 2013 в 22:52

И защо "за България"?! България няма обща граница със Сирия. Тези псевдо"бежанци" влизат от Турция, където война няма. Престанете да ги наричате "бежанци" при това положение. Това са икономически емигранти, пътуващи към Западна Европа. Раздухвате една истерична псевдомилозлива кампания, чиято цел е вероятно чиновниците да си напълнят джобовете от кражби покрай нея.

16.10 2013 в 21:23

Макар и стъпка в правилната посока е крайно недостатъчна за възпиране на вълната от нелегални имигранти. И пак ще повторя моя въпрос: ЗАЩО НАРИЧАТЕ СИРИЙСКИ БЕЖАНЕЦ ВСЕКИ ПРЕМИНАЛ НЕЛЕГАЛНО ТУРСКАТА ГРАНИЦА?

16.10 2013 в 21:04

Балкански предлагам ти да вземеш жена си и детето, да сложиш 3000 долара в джоба и да хванеш самолет за Дамаск. От там тръгваш по суша за България. Сигурен съм, че ще ревеш със сълзи още преди да си влязъл в Турция. От позицията на самодоволен гупак самоубеждавайки се в правотата си, като пише ксенофобски постове под статиите ти е лесно да слагаш мрежи и да пускаш ток по тях.