"Движение БГ": Неграмотните хора да не гласуват

Елица Мартинова 01 април 2013 в 09:56 4265 4

Людмила Елкова
Людмила Елкова

В България да се въведе машинен вот, дори това да значи, че неграмотните хора у нас няма да могат да гласуват. Такава теза подкрепя "Движение България на гражданите". Тя бе изразена за пръв път от зам.-председателя Даниел Вълчев по време на представянето на управленската платформа на партията на 28 март. Повече за идеята и за други актуални теми разказа пред OFFNews другият зам.-председател на "Движение БГ" - Людмила Елкова:

Какво смятате за решението на ОССЕ да изпрати делегация от 242-ма души, които да наблюдават изборите на 12 май?

Мисля, че сме се върнали в 1990 година, а светът не ни възприема като демокрация, а като страна от третия свят. Зная, че тази констатация не е лицеприятна, но тя е факт. ОССЕ взима тези мерки след като изборите от 2011 година бяха тотално фалшифицирани от ГЕРБ и БСП и след като препоръките на организацията не бяха изпълнени от управляващите.

Каква според Вас е най-голямата опасност за предстоящия вот? От различни партии, включително от „Движение БГ“, се чуват опасения, че изборите ще бъдат манипулирани. Кои са най-големите Ви притеснения - купуването на гласове, фактът, че „Информационно обслужване“ ще брои бюлетините, високите тарифи за достъп до медийни изяви за партиите?

Увеличаването на тарифите на обществените телевизии беше ясен знак, че управляващите искат нашият глас да не бъде чут. От големите партии ние сме единствената, която не използва държавна субсидия и ще пострадаме най-много от това решение. Най-голямото ни притеснение е да не се случи това, което видяхме на последните избори. Там измамите и фалшификациите бяха комплексни. Гласовете и се купуваха, и се крадяха чрез фалшифициране на протоколи. Имаше състезание, кой ще направи повече бюлетини на противника невалидни, останаха съмнения и за самото преброяване... Каквото и да си говорим, каквито и мерки да се вземат срещу фалшификации, тяхното спиране ще бъде невъзможно, докато партиите сами не се откажат от тези порочни практики. Ние, от „Движение България на гражданите“, направихме това още при учредяването си. За нас това не е въпрос на кампания, а на разбиране. Предпочитаме да загубим честно, отколкото да победим нечестно.

Гарантирането на честен и прозрачен вот е сред основните приоритети на партията Ви. Разкажете ни нещо повече за предвижданите от Вас промени в изборния процес. Съгласни ли сте коментара на Даниел Вълчев от четвъртък, че ако човек не е достатъчно грамотен, за да се справи с машинно гласуване, вероятно е по-добре изобщо да не гласува?

Ние предлагаме да бъде въведено машинно гласуване. Това е най-ефективната мярка срещу купуването на гласове. В момента като единствен аргумент срещу тази мярка се използва твърдението, че хората, които не могат да четат и пишат, няма да успеят да гласуват. В тази връзка Даниел Вълчев каза, че средното образование в България е задължително и неграмотността не е аргумент, за да оставим нещата да си вървят по този начин. Аз подкрепям тази негова теза. Освен машинното гласуване настояваме и за въвеждане на активна регистрация. По този начин искаме да изчистим избирателните списъци от фантоми. В момента фантомите в списъците са около 900 000. В Казанлък например избирателите са повече от жителите преброени през 2011 година. Това нормално ли е? Според нас не е. Ние направихме тези наши предложения още преди година, но тогава нито управляващите, нито тяхната опозиция ни обърнаха внимание. Ако се бяха вслушали в исканията ни, референдумът можеше да бъде използван като първа стъпка за решаване на този проблем. Всички ни казват колко е сложно да се случат тези неща и по тази логика ние трябва да се примирим и да оставим нещата такива, каквито са в момента. Не сме хора, които се примиряват толкова лесно.

В програмата си, а също и в онези 31 неща, които според „Движение БГ“ ще променят живота ни, предлагате драстични промени в условията за работа на парламента: намаляване броя на народните представители, съкращаване на държавните субсидии за партиите, отнемане на привилегии като ползване на почивни станции, служебни автомобили и пр. Твърдите, че предложенията не са плод на популизъм. Какъв е търсеният ефект и смятате ли, че ще срещнете подкрепа от останалите партии?

Търсеният ефект от намаляването на депутатите и премахването на длъжността зам.-министър е да не се размива отговорността. Не искаме по-малко депутати, защото целим да спестим сто заплати. С по-малко депутати отговорността се размива по-трудно. Освен това чисто демографски населението от 1990 година, когато е решено депутатите да са 240, до днес е намаляло с повече от 2 милиона души. По отношение на привилегиите на хората във властта отново не целим да спестим пари. Във всяка нормална европейска държава политиците не се ползват от привилегии. Знаете ли, че Ангела Меркел няма резиденция? Защо тогава българските депутати и министри да имат? В общество, в което има привилегии, има и ощетени. Не желаем да живеем в такова общество. Защо един депутат да има право да паркира, където си поиска, а всички останали да не могат? С какво повече е един депутат от човек, който работи в центъра на София и всеки ден пътува с метро? Тези неща на пръв поглед изглеждат дребни, но не са. Това е отношение към властта. Хората трябва да спрат да възприемат управляващите като високопоставени, а себе си като подчинени. Ако успеем да променим това отношение България ще изглежда по коренно различен начин.

На 22 март от легия „Антимафия“ изнесоха данни, че редица журналисти и политици са били подслушвани със знанието на експремиера Борисов и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Подобен сигнал бе изнесен и от лидера на левицата Сергей Станишев миналия четвъртък. Самите вие от „Движение БГ“ миналата година попитахте главния прокурор дали лидерът на партията Меглена Кунева е била подслушвана. Защо имахте подобни опасения тогава и вярвате ли в достоверността на информацията, изнесена през последните дни?

В писмо до главния прокурор ние поискахме сигналът на легия „Антимафия“ до ГДБОП да бъде проверен. Очакваме да чуем резултатите от проверката в максимално кратък срок. За мен това, което се случи с подслушванията, проследяванията и злоупотребата с власт в последните четири години, не е нормално. Не е моя работа да вярвам или да не вярвам на подобни сигнали. Работа на разследващите органи е да изнесат достоверна информация и ако има доказателства, че са се случвали подобни престъпления да повдигнат обвинения срещу извършителите им. Лично аз не вярвам на нито една дума изречена от Цветан Цветанов или Бойко Борисов, защото откакто двамата са в публичното пространство, основното им занимание е да лъжат.

Вашето име също бе сред изредените лица, които според легия „Антимафия“ са били подслушвани. По думите на Григор Здравков семейството Ви също е било под наблюдение. Притеснява ли Ви всичко това и защо според Вас може да сте била обект на „разработка“?

Разбира се, че ме притеснява. Аз съм нормален човек. Занимавам се с политика отскоро и все още не съм свикнала с подобни прийоми. Не мисля и да свикна. За мен политиката е възможност да бъда полезна на страната си, но искам да запазя свободата и правото си на личен живот. И ще го запазя.

В плана „31 неща, които ще променят нашия живот“ предлагате да се въведе детектор на лъжата за ръководителите в митническите и данъчните органи, в МВР и специалните служби. Разкажете повече за тази идея?

Тази практика съществува в някои страни. Това не е единственият критерий, за да станеш шеф на служба или да заемеш ръководен пост в МВР. Просто е един от критериите. Подчертавам, че това предложение се отнася само до ръководните постове в институциите, които сме изброили. Нашето предложение е в първите години от въвеждането на този подход за него да отговарят международни експерти. Целта е тези важни за държавата органи да бъдат прочистени от хора, които работят едновременно за държавата и за организираната престъпност. Искаме да поставим ясно разграничение между тези две неща.

Едно от най-отчетливите послания в програмата, върху което се основава и името на партията, е за силно гражданско участие във властта. Кажете ни нещо повече за мерките, чрез които смятате да върнете България на гражданите?

Мерките са комплексни. Те засягат прякото гражданско участие в контрола върху властта. Някои от мерките, които предлагаме, са залегнали и в сегашните закони. Например, обществения съвет към ДКЕВР, в който участват потребителски и неправителствени организации. На хартия този орган съществува, но на практика е безсмислен. Една от задачите ни е да осмислим съществуването на подобни органи. Другата е да дадем пълен достъп до информация на гражданите. Това е истинският контрол. Когато всеки може да влезе в сайта на едно министерство и да види, какво се случва там, винаги ще се намерят един или двама журналисти, които регулярно да следят информацията и ако има съмнителни практики, да информират хората. Всички мерки, които предлагаме в програмата си, са проверени. Около 80% от тях са нормални европейски практики и ако искаме да се присъединим истински към Европа, то няма как да минем без тях. Ние не искаме чудеса. Просто сме готови да предложим нормален модел на управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови