Чехия осъди „Газпром“ за неустойки

Николай Марченко 25 октомври 2012 в 14:38 1926 0

"Газпром" най-вероятно няма намерение да сваля цената на газа за България. Снимка: БГНЕС

Чехия спечели делото за неустойки, които руският гигант "Газпром" дължи на страната.

Прага доказа, че руският газов монопол може да бъде победен в съда, с което създаде прецедент на европейския пазар. Международният арбитражен съд във Виена се произнесе в полза на чешката компания RWE Transgas в спора ѝ с руската "Газпром" за неустойки от 500 млн. долара, пишат водещите руски вестници.

„Ведомости“ пояснява, че съдът е признал правото на чешката фирма да намали съществено покупките на газ по дългосрочния договор с руския газов гигант, въпреки клаузата take-or-pay ("взeмай или плащай"), която задължава всеки купувач да плаща договореното количество, дори и при отпаднала необходимост от него или намалено потребление.

Договорът между "Газпром" и RWE Transgas е от 1998 г. и е валиден до 2035 г. Доставките по контракта възлизат на 9 млрд. куб. м газ годишно, като в него е предвидено купувачът да взима не по-малко от 90%. Позицията на RWE Transgas е, че допълнение към договора ѝ позволява да ги намали, докато според "Газпром" този анекс е невалиден.

Въведеният от създателя на „Газпром“ Рем Вяхирев принцип "вземай или плащай" е основен във всички европейски договори на монополиста, включително и с българския държавен доставчик "Булгаргаз". Решението на арбитражния съд обаче не означава отменянето на тази клауза в други споразумения, а се отнася само до анекса с чешката компания.

Преразглеждане на договорите си с руския доставчик чрез арбитраж търсят също полската PGNiG и австрийската Erdgas Import Salzburg. С други над 20 клиенти "Газпром" преговаря за намаление на цената като според генералния директор на "Газпромекспорт" и зам. - председателя на управителния съвет „Газпром“ Александър Медведев с повечето от тях е постигната отстъпка средно със 7-10%.

„Доволни сме от решението на съда. То позволява да се съкрати финансовото бреме от този контракт със стотици милиони годишно“, коментираха от RWE Transgaz за в.“Коммерсант“. Според тях делото е спечелено дори без да се наложи съдът да взема предвид факта за политиката на ценообразуване на „Газпром“, която е единственият голям концерн в Европа, придържащ се строго към привързването на цените на природния газ към тези на петрола. „Това ще се решава по време на един друг процес, който все още продължава“, поясниха от чешката компания. В централата на „Газпром“ обаче отказа всякакъв коментар.

България все още чака своята отстъпка от 11.1%, която е обвързана с участието на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в проекта за изграждане на газопровода „Южен поток“. Страната ни от години е задължена да купува руски газ през държавни и частни посредници, като „Булгаргаз“, Wintershall и „Овергаз инк“. Въпреки че официалната цена за България е както и за други европейски страни (средно 394 долара за 1 000 кубика), до потребителите синьото гориво стига на цени между 470 и 600 долара.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!