Часове преди дербито: 28 задържани и опити за побой над чужденци

Юлиан Христов 19 октомври 2013 в 14:10 6191 4

Левскарите преди вечното дерби. Снимка: Булфото
Левскарите преди вечното дерби. Снимка: Булфото

Часове преди старта на вечното дерби между отборите на "Левски" и ЦСКА полицията вече успя да задържи 28 души. 

Пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че задържаните са били без документи за самоличност, в нетрезво състояние или са нарушавали обществения ред.

Лазаров обясни, че се е потвърдила и информацията за нападенията над чужденци. В социалните мрежи от няколко дни има призиви са саморазправа с имигрантите, настанени в общежития в София. След 21.00 часа снощи, 7 фенове на „Левски” и един на ЦСКА, са направили опит да нападнат четирима чужди граждани от африкански произход при джамията в центъра на столицата. Нападението е предотвратено. "За съжаление, нашата информация се потвърди. Снощи няма сериозно пострадали, благодарение на бързите и адекватни действия на служителите на МВР", каза главният секретар на МВР.

МВР ще направи всичко възможно, в рамките на закона, да осигури сигурността на гражданите и опазването на обществения ред преди, по време и след футболната среща между отборите на ЦСКА и "Левски". Подготвени са водометни машини. Засилено е полицейското присъствие на територията на цялата столица, каза още Лазаров.

След инцидента снощи, Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще участва в опазването на обществения ред, каза още главният секретар на МВР. Пропускането на зрителите през входовете на Националния стадион „Васил Левски” и през изградените контролно-пропускателни пунктове ще започне два часа преди началото на срещата. Няма да бъдат допускани граждани в нетрезво състояние, както и такива, които носят забранени предмети - огнестрелни и хладни оръжия, пиротехника и др. 

Фенове на "Левски" преминаха в шествие по бул. "Тодор Александров". Минавайки покрай Министерски съвет, те започнаха да скандират "Червени боклуци" и "Оставка".

Срещата между "Левски" и ЦСКА е от 16.00 часа на Националния стадион "Васил Левски". Срещата е от 13-ия кръг на "А" футболната група. Във временното класиране отборът на ЦСКА е на 4-то място, а отборът на "Левски" - на шесто място.

Столична община въвежда временна организация на движението за провеждане на футболна среща от републиканското първенството между отборите на ПФК ЦСКА и „Левски” от 16.00 часа на Националния стадион „Васил Левски”. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- от 08.00 часа до приключване на футболната среща по алеите около Национален стадион „Васил Левски”;

- от 08.00 до 18.00 часа на моста пред Национален стадион „Васил Левски”;

- от 15.00 до 20.00 часа само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: ул. „Ген. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!